Nikola Arsenić Foto: N1Foto: N1

Studenti sa beogradskog, kragujevačkog i novosadskog univerziteta u okviru tima "Kreni – promeni", a uz podršku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, pokrenuli su onlajn peticiju kojom traže umanjenje školarina za 30 odsto u narednoj akademskoj godini.

Nikola Arsenić, član tima Kreni-promeni, kaže da je peticiju do sada potpisalo četiri hiljade ljudi. On smatra da je, zbog situacije u kojoj se nalazimo, zahtev za smanjenje školarine normalan na bilo kom svetskom univerzitetu, ali se, dodaje, samo kod nas „digla frka“.

„Uslovi pod kojima su studenti pohađali prolećni semsetar nisu bili normalni i u skladu sa onim što smo platili. Predavanja su bila onlajn i to je normalno, ali ne plaćaju se samo predavanja, već i biblioteke, čitaonice. Studenti na Harvardu i Jejlu su tužili fakultete, a mi ne možemo da kažemo da su svi imali onlajn predavanja, jer nisu predavanja samo PDF prezentacija. Ja sam na Pravnom imao profesora koji je držao vrlo kvalitetnu onlajn nastavu, ali imali smo problema sa drugim predmetima“, ispričao je Arsenić.

On objašnjava da je ovo najveća kriza koja je pogodila generaciju i dodaje da su mnogi studenti koji rade u ugostiteljstvu dobili otkaze, kao i da roditelji studenata takođe imaju probleme sa poslom.

Na pitanje da li je dovoljno da se školarine umanje za 30 odsto, Arsenić kaže da nije, ali da će neki reći da je previše i dodaje da su cene na fakultetima različite.

„Cene idu od 70 do 240 hiljada što je ogromna cena studiranja, našli smo sredinu da ne ošteti nikoga. Da li je to pošteno? Nije. Za ono što su studenti dobili u prolećnom semestru trebalo je i više. Nismo imali samo problem predavanja, već i rokova i morali smo da se bunimo, zatim problem domova, da se studenti nisu bunili ne bismo imali dodatni rok i studenti bi bili kućama“, napomenuo je.

Peticija će biti predata rektoratima i ministru, kao i studentima svih fakulteta kada bude prikupljeno 10 hiljada potpisa. Pored toga, kaže Arsenić, razmatraju se i tužbe.

„Zajedno sa Udruženjem za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i pravnim timom razmatramo tužbe – u pitanju je neosnovano bogaćenje. Imamo pravni tim i mislim da imate ugovor dve strane, ugovorne obaveze moraju da budu ispunjene. Imamo situaciju da te obaveze nisu ispunjene. Razmatramo sve situcaije da vidimo kako će se ponaš univerziteti i ministarstvo, opcija su protesti i tužbe, studentima će biti upućen poziv i te tužbe će biti masovne“, objasnio je.

Kako kaže, s obzirom na situaciju sa koronavirusom, protesti su krajnja nužda.

„Ukoliko nas pozovu na razgovore, naravno da ćemo otići, postoje neke naznake da će ih biti. Da nastavimo sa solidarnošću kao do sada, da nastavimo da koračamo zajedno za svaki problem. Mislim da su studenti pokazali da će ustati za svaku nepravdu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare