Foto:E-stock/Miloš Rafailović

Grupa studenata Pravnog fakulteta u Beogradu je u ponedeljak blokirala ulaz u zgradu. Prema njihovim rečima, protestovali su zbog ukidanja aprilskog ispitnog roka i samovolje uprave. Dekan te visokoškolske ustanove odgovara da aprilski rok nije ukinut, već izmešten za jun.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković rekao je za Politiku da je poslednje uvećanje školarine zabeleženo pre dve godine, kao i da mu nije jasno o kakvom su to povećanju studenti govorili. Dodao je da je aprilski rok izmešten za „jun dva“, a da je to ušlo u novi Statut Pravnog fakulteta.

„Mi izlazimo u susret zahtevima naših studenata kad god je moguće, ali sada to nije ostvarivo. Za ponovno uvođenje aprilskog roka, koji ne postoji u našem statutu, morali bismo menjati taj dokument, što je jako dugačka procedura i završili bismo je mnogo kasnije od proleća. Aprilski rok je premešten u jun dva kako bi se izbeglo cepkanje nastave na dve nedelje, jer su studenti odustajali bar sedam dana od predavanja kako bi spremali ispite, a onda se još sedam dana odmarali, pa sve to spajali s Uskrsom i prvomajskim praznikom. Sve to je baš prekidalo kontinuitet u nastavi. Na odlaganje aprilskog roka su 2019. godine pristali studentski predstavnici i izglasano je na nastavno-naučnom veću i savetu fakulteta“, rekao je Mirković.

Dodao je da je, po preporuci Ministarstva prosvete, zbog pandemije u 2020. godini bio uveden i sedmi ispitni rok u septembru za sve studente, a ne samo one koji su bolovali od kovida-19.

„Što se tiče prigovora na samovolju uprave fakulteta, ja stvarno ne znam na šta konkretno ta grupa od stotinak akademaca misli. Vidimo da zvanični predstavnici Studentskog parlamenta našeg fakulteta nisu bili uz njih. A kako sam čuo, tu malu pobunu je, u stvari, pokrenulo rivalstvo između sadašnjih predstavnika Studentskog parlamenta i onih koji su na izborima za njega izgubili i sada blokiraju ulaz u fakultet“, dodao je.

Studenti: Dekan ponizio hiljade studenata Pravnog fakulteta

Studenti koji protestuju su rekli za N1 da dekan na nevešt način pokušava da okrene situaciju u njegovu korist i da „lažima ponizi hiljade studenata Pravnog fakulteta“.

„Prvo, mi nikako nismo stotinak studenata koji se bune bez osnova, već nas ima oko 2.000, dok je na protestu bilo sigurno 400, što se mogao uveriti svako ko je bio na protestu. Drugo, netačna je izjava da smo mi umesto aprilskog roka dobili junski rok 2, jer je taj rok zapravo regularan junski, koji su podelili na dva dela i taj drugi deo nazvali „jun 2″, pokušavši da ga nametnu bez naše volje i pristanka“, kažu studenti u saopštenju.

 

Dodaju da je bitno napomenuti da njihovo nezadovoljstvo nema veze sa politikom i da ih ne zanima nikakva vlast u Studentskom parlamentu, već samo aprilski rok i studiranje, koje imaju svi drugi fakulteti.

„Toliko su loši uslovi studiranja da bismo mogli do sutra da navodimo kako na svakom fakultetu postoji mogucnost da se daju ispiti preko kolokvijuma (Bolonja), što je za naš fakultet misaona imenica, kako studenti prenose ispite normalno iz jedne u sledeću godinu, dok su na Pravnom zaključane godine dok god se ne očisti prethodna. Mogli bismo tako u nedogled, ali to nije cilj našeg okupljanja, već se isključivo zalažemo da nam se ne ukine aprilski rok koji zaslužujemo“, istakli su.

Studenti su najavili novi protest za petak, 26. februar, u 12 časova i kažu da će se tada okupiti još veći broj ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare