Foto:Shutterstock

Pančevcima postaje pravi luksuz da stignu do Beograda, srpske prestonice udaljene manje od 20 kilometara. Pantransport, jedini lokalni prevoznik koji saobraća na najprometnijoj relaciji Pančevo - Beograd, ponovo je podigao cene karata, a poskupljenje je najviše pogodilo studente - čije mesečne karte su poskupele za čak 124%. Student iz Pančeva mesečno mora da izdvoji više od 8.000 dinara ukoliko želi da ima mesečne karte za Beograd.

Jezivo poskupljenje i „skidanje“ odgovornosti

Pantransport je samo dan ranije obavestio građane o poskupljenju karata, što je suprotno Zakonu o zaštiti potrošača, prema kojem obaveštenje mora da sledi bar 30 dana unapred.

Iako je došlo do poskupljenja u junu ove godine, jedini pančevački prevoznik je odlučio da cene podigne još jednom.

„Obzirom na okolnost da je grad Pančevo od 01.03.2022. godine prestao sa regresiranjem učeničkih i studentskih mesečnih karata, Pantransport ne može da nastavi sa prodajom po povlašćenim cenama. Odluka prevoznika je da učenicima i studentima sa prebivalištem na teritoriji grada Pančeva koji koriste prevoz na međumesnoj liniji Pančevo-Beograd omogući kupovinu mesečne karte sa 34,05 % popusta u odnosu na redovnu cenu karte“, objavljeno je na zvaničnom sajtu Pantransporta.

Foto: Sofija Bogosavljev/Nova.rs

Ovo se čini kao pokušaj prebacivanja odgovornosti na grad Pančevo, koji ima samo 3% udela vlasništva u pomenutoj firmi. Iako je privatna firma, Pantransport je partner Grada Pančeva, ali cene može da diktira „kako želi“.

Nezadovoljni građani počeli su da se bune, a pojavila se i reč o protestu ispred Gradske uprave. Lokalnim vlastima nije trebalo dugo da se oglase o ovom pitanju, a oni su takođe prebacili odgovornost sa sebe.

O enormnom poskupljenju se oglasio i gradonačelnik koji tvrdi da grad nije prestao sa regresiranjem, kao i da prevoznici treba još jednom da razmisle o cenama.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović je podsetio da Grad Pančevo ne utiče na cenu prevoza u međumesnom saobraćaju.

Pročitajte još:

„Druga stvar, netačna je informacija da grad Pančevo ne regresira prevoz studenata koji imaju prebivalište na teritoriji grada Pančeva, a idu u Beograd da studiraju. Svake godine, godinama unazad grad Pančevo učestvuje na konkursu koji AP Vojvodina sprovodi, javlja se i po tom konkursu obezbeđuje sredstva plus sredstva koja mi iz budžeta izdvajamo za regresiranje, ali studenata, ne privatnih firmi i ne pravnih lica, nego studenata i na taj novac je ove godine ostvarilo pravo 290 studenata koji su ispunili uslove koji su propisani pozivom i oglasom da se oni jave nama, a mi učestvovao na konkursu AP Vojvodine”, objasnio je Stevanović.

Student iz Pančeva iz džepa izdvaja više od 8.000 dinara

Ukoliko putujete sa glavne autobuske stanice u Pančevu, povratnu kartu za Beograd sa peronskom kartom student plaća 430 dinara.

Ukoliko živite dalje od glavne stanice, lokalni autobus morate da platite 80 dinara.

Student za jedan dan, ukoliko plaća i GSP kartu koja košta 90 dinara, mora da izdvoji 600 dinara.

Foto: Sofija Bogosavljev/Nova.rs

Ako student želi da izvadi mesečnu kartu za Beograd, sada će morati da plati iznos od 5.950 dinara sa peronskom kartom. Do sada, mesečna je koštala 2.424 dinara.

Poskupljenje je više nego duplo, za grad koji je udaljen manje od 20 kilometara.

S obzirom na to da autobus kreće sa Glavne autobuske stanice u Pančevu, studenti koji su udaljeni od stanice moraju da plaćaju i mesečnu za lokalni autobus.

Mesečna karta za gradske linije je 1.650 dinara.

Student, koji mora da plati i GSP u Beogradu, mora da izdvoji i za tu mesečnu kartu 1.090 dinara (za zonu 1).

Na kraju, ukoliko student iz Pančeva želi da ode na fakultet u Beograd, za to mesečno mora da izdvoji 8.690 dinara.

Najprometnija linija je Pančevo-Beograd, čiji autobusi radnim danima idu na 15 minuta, gužva je svakodnevna, a uprkos poskupljenju goriva, cena za ovu relaciju je neshvatljiva.

Foto: Shutterstock

Beogradska linija 108 ide skoro do Pančeva, a cena GSP karte je 90 dinara. Za malo dužu liniju, Pančevci moraju da izdvoje više nego duplu svotu novca.

Ipak, građani Pančeva trenutno nemaju drugu opciju, a pravo je pitanje koliko porodica može sebi da priušti da stigne do prestonice, u kojoj su koncentrisani gotovo svi fakulteti, kao i radna mesta velikog broja Pančevaca.

Za radnike su cene još veće, a ukoliko u jednoj porodici postoji više osoba koje putuju za Beograd, za taj „luksuz“ izdvojiće celu platu.

BONUS VIDEO: Prevoz do Pančeva poskupeo – vožnja čak 300 dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare