Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Mada se kovid 19 često u javnosti doživljava kao prvenstveno bolest respiratornog sistema, na udaru virusa i kardiovaskularni sistem. Kako kovid 19 utiče na srčane bolesnike i one koji imaju druge kardiovaskularne probleme i koliko su oni ugroženiji od pacijenata koji nemaju ta oboljenja?

Na ovo pitanje odgovara dr Jovana Milić, naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji  i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

 

Ona navodi da koronavirus ulazi u naše ćelije vezivanjem za ACE-2 receptore (od angiotenzin konvertujući enzim-2) koji se nalaze na površini ćelija donjih disajnih puteva.

Međutim, postoje i druge ćelije i drugi organi koji imaju ove receptore, ali nemaju „zgodno“ ulazno mesto kao što su pluća ili creva, čiji je lumen direktno izložen spoljašnjoj sredini.

„Tako i ćelije kardiovaskularnog sistema, pre svega srčane mišićne ćelije, poseduju ACE-2 receptore za koje virus SARS-CoV-2 može da se veže. Pored ovog mehanizma, srčano tkivo kod pacijenata može biti oštećeno i zbog neadekvatnog (prejakog) imunskog odgovora domaćina na virus, ali i zbog toga što srčani mišić ‘pati’, jer mu se ne doprema dovoljno kiseonika koji je neophodan za njegovo pravilno funkcionisanje. To je direktna posledica oslabljene plućne funkcije koja se javlja kod pacijenata s teškom kovid pneumonijom“ objašnjava.

Studije su, prema njenim rečima, pokazale da oko 20 do 30 odsto hospitalizovanih pacijenata s kovidom ima oštećenje srčanog mišića praćeno povišenim vrednostima biomarkera kao što su troponin I ili kreatin-kinaza.

Dr Milić podseća da su još prva istraživanja iz Kine ukazivala na nagli skok troponina kod pacijenata koji su preminuli od kovida.

„Pacijenti sa već postojećim kardiovaskularnim bolestima ili događajima imaju još veći rizik za težu kliničku sliku. Pored oštećenja srčanog mišića, mogući su i poremećaji srčanog ritma. Neke artimije mogu delimično biti i posledica upotrebe nekih lekova koji su se koristili ili se još uvek koriste za lečenje kovida“ naglašava.

Upozorava da konkretno, produženje QT intervala (kada je srčanom mišiću potrebno više vremena da se električno ‘napuni’ između dva otkucaja) može biti posledica upotrebe hidroksihlorokina, koji se više ne koristi u terapiji, ali i azitromicina (Hemomycin®), koji se, nažalost, i dalje propisuje ili uzima ‘na svoju ruku’.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare