Grafika: Slađana Đermanović

Izvesno je da koronavirus kod pacijenata koji imaju već neku bolest dodatno komplikuje zdravstveno stanje. Jedan od čitalaca portala Nova.rs raspitivao se za konkretan slučaj svog rođaka koji je zaražen, a ima tumor hipofize. Sve je to, kako navodi, dovelo do njegovog izmenjenog ponašanja, pa je agresivan i svadljiv. Da li virus utiče na funkcije mozga i koliko pomenuti tumor hipofize utiče na promenu ponašanja?"

Na ovo pitanje odgovara dr Anđela Gavrilović, neurolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Foto: N1

Simptomi adenoma hipofize, odnosno benignog tumora pituitarne žlezde, kako objašnjava doktorka Gavrilović, mogu biti posledica hormonske aktivnosti i pritiska tumora na obližnje strukture.

 

Neki opšti simptomi ovog tumora, prema njenim rečima, su glavobolja, problemi sa vidom, mučnina i povraćanje, promene u ponašanju, koje uključuju agresiju, depresiju i anksioznost, promene u osećaju mirisa, ekstremni umor
varijacije u telesnoj masi, bolne zglobove i slabost mišića.

„Sa druge strane, neurološke komplikacije kod pacijenata sa Covid 19 infekcijom se javljaju kod približno polovine hospitalizovanih bolesnika i uključuju: glavobolju, vrtoglavicu, bolove u mišićima, promene stanja svesti, poremećaje mirisa i ukusa, moždani udar …“objašnjava doktorka Gavrilović.

U konkretnom slučaju, prema njenoj oceni, opisane promene najpre su posledica primarne bolesti, a ne infekcije koronavirusom i po oporavku savetuje kontrolu kod nadležnog endokrinologa i neurologa ili neurohirurga.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare