Dragan Delić i Radmilo Janković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, N1

Od subote u 22 sata uvodimo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, rekla je premijerka. Dokazi o tome da li ste vakcinisani, da li imate negativan test ili ste preležali koronu tražiće se u restoranima, kafićima i klubovima od 22 sata, pa do zvaničnog kraja radnog vremena u 1 čas ujutro. Propusnice važe svega tri sata, a struka smatra da to nije dovoljno i da neće doprineti zauzdavanju korone.

Lekari iz crvenij zona, već duže vreme insistiraju na tome da se mere pooštre i poveća vakcinacija. Struka odluke poput ove današnje smatra zakasnelim i u praksi beznačajnim.

„Svih ovih meseci imamo mere koje nisu blagovremene i nisu selektivne. Ne idu u susret problemima. Daleko od toga da ova mera može bilo šta značajno da promeni. Imamo ozbiljan problem. U vreme masovnog stradanja stanovništva imate nerazumevanje i neprihvatanje protivepidemijskih mera kod značajnog broja stanovnika. Imate i KriznI štab koji nije na visini zadatka, koji nije spreman da donese prave odgovorne, protivepidemijske mere. Ovo je strašno i neprihvatljivo vreme“, kaže infektolog Dragan Delić.

On se zalaže za to ostanemo u domenu nauke i struke i da izađemo iz politizacije problema.

„Treba da se vratimo zakonima i pravilima koja već postoje. Struka se veoma malo pita ili se u opšte ne pita. Situacija koja nije dobra i koja zanči da ćemo i dalje imati velike probleme u prevenciji korone. Nisam zadovoljan ali nismo više ni očekivali. Ovo su političke odluke. Stručni štab se sa tim odlukama ne slaže, a o tome odluluju političari. Naše kolege, lekari nisu dovoljno glasne da se suporotstave“, kaže Delić za Nova.rs.

Na naše pitanje da prokomentariše odluku o uvođenju kovid propusnica i da li je to dovoljno, zamenik direktra Kliničkog centra Niš dr Radmilo Janković  odgovara jednom, ali više nego jasnom rečju i porukom – „nije“. Janković neprestano apeluje na grašane da se vakcinišu, pa je zbog toga i česta meta antivaksera.

„Bojim se da plešemo poslednji krug sa koronom. Ovo će biti definitivno naš poslednji talas, a to znači da ako ovako nastavi svi ćemo se zaraziti, jer ne vidim način kako da se virus zaustavi“, naglasio je nedavno Janković. Odzvanja i kritika na račun robova zabluda i teorije zavera.

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je danas da su nadležni u Srbiji „debelo zakasnil“ sa uvođenjem kovid propusnica. Radovinović je agenciji Beta rekao da su „Ujedinjeni protiv kovida“ tu meru, kao i niz drugih na sprečavanju širenja pandemije, predlagali mnogo ranije ali da ih vlast nije prihvatala.

Prema njegovim rečima, umesto predloga „Ujedinjenih protiv kovida“, vlast je brinula o svom rejtingu i slušala marketinške agencije. On je rekao i da se, u međuvremenu Srbija, po broju novozarežnih i umrlih od korona virusa našla među vodećim državama u svetu.

#related-news_0

„Sa tim (uvođenjem kovida propusnica) se debelo zakasnilo“, rekao je Radovanović, te dodao da bi, koliko je informisan, Vlada Srbije trebala sutra da potvrdi tu odluku. Radovanović je podsetio i na niz drugih predloga „Ujedinjenih protiv kovida“, a koja su uključivala i organičenja za svadbe i druga veselja u zatvorenom prostoru. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da će u cilju suzbijanja epidemije korona virusa od subote 23. oktobra biti uvedene kovid propusnice.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, izjavila da će u ugostiteljske objekte od subote, nakon 22.00 sata, moći da uđu samo oni koji imaju validne kovid sertifikate, koji će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom.

Kovid propusnicu predstavlja:

-potvrda druge, odnosno treće doze vakcine, ne starija od 210 dana;

-Ukoliko ste primili drugu dozu, a posle 7 meseci niste treću – nije vam validan sertifikat;

-Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata; Nakon 72 sata – morate opet;

-Negativan antigenski test – s tim što je on validan samo 48 sati;

-Ukoliko ste preležali kovid, u prethodnih 7 meseci, 210 dana – nakon toga smatramo da nije bezbedno;

-Za strance – validan EU kovid sertifikat ili druge zemlje sa kojima Srbija ima ugovor o priznavanju;

Za sada, kovid-propusnice će važiti SAMO u ugostiteljskim objektima SAMO posle 22h.

Ne podrazumevaju bilo kakve nove kartice, već će moći da se pokažu potvrde o vakcinaciji, negativan test ili dokaz da ste preležali virus u digitalnom ili odštampanom formatu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare