Radmilo Janković Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

"Jadne žene su uglavnom bile zabrinute da im se deca ne rode bez ruke ili noge. Ne mogu da razumem moje kolege koje su ih savetovale da se ne vakcinišu", tako sve učestaliju smrt trudnica i porodilja u Srbiji komentariše zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković .

„Gospodo lekari iz primarne zdravstvene zaštite, iz bilo kog malog mesta, a naročito akušeri iz velikih kliničkih centara – u obavezi ste na osnovu stavova struke i nemate pravo da govorite drugačije od čitavog normalnog sveta. Ako kažete drugačije, onda potpišite i stavite svoj faksimil na to da ste vi savetovali trudnicu da se ne vakciniše i da onda snosite odgovornost kada svojim činjenjem dovedete do toga da neko premine“, ljut je i razočaran dr Janković.

On podseća na sve stresne i emotivno teške situacije u kojima su bili on i njegove kolege.

„Imali smo sitiuacije da reanimiramo trudnice da bismo na operacionom stolu izvadili plod u 34 nedelji, držali  ih na respiratori da makar bebe spasimo. To je emotivno razaranje“, opisuje dr Janković stvarnost u kojoj više od godinu dana žive lekari.

Ističe veliki rizik u kojem su trudnice.

„Trudnice obolele od kovida u poodmakloj trudnoći imaju 70 posto veću šansu za smrtni ishod ako su nevakcinisane. Ako nisu primile vakcinu to je dodatna opasnost“, kaže Janković.

Napominje da, za razliku od samog početka pandemije, kada je važila preporuka da se možda sačeka i da se trudnice ne vakcinišu u prva tri meseca, sada  takav stav preinačuje.

„Sada je toliki rizik od smrtnog ishoda. Mi smo trenutno u takvo okruženju da vi ne možete da napravite 20 koraka, a da na ulici ne sretnete makar dve osobe koje znaju, a možda i ne znaju da su obolele od kovida. Sve trudnice su trenutno u rizuiku da obole i zaraze se koronom. Rizik da dobiju težu formu je mnogo veći nego kod njihovih vršnjakinja koje nisu u drugom stanju. Kada već stignu u intenzivnu negu, šta god mi preduzeli ima limitirajući efekat“, napominje dr Janković.

Naš sagovornik trpi  salvu napada zbog svog zalaganja za vakcinaciju.

„Samo nekolicina nas smoglo je hrabrosti i odgovornosti, bez obtzira na to što smo bili žrtve bestijalnih napada, da kažemo da će se ovako nešo događati ako ne pristupimo masovnoj vakcinaciji trudnica“, kaže Janković.

On podseća i na 2009. godinu kada je vladao svinjski grip.

„Bilo je dosta trudnica koje su završile na mehaničkoj ventilaciji. Mislim da nijedna trudnica koja je bila na respiratoru nakon svinjskog gripa nije preživela. To je ono što se pokazuje i kod kvuda 19“, upozorava dr Janković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare