Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Na velikom beogradskom vodoizvorištu, Makiškom polju, planira se izgradnja naselja koje će imati 4,5 miliona kvadrata i prva linija budućeg metroa. Stručnjaci upozoravaju da se ovim ugrožava izvorište vode i pravi nepovratna šteta, jer jednom kada se voda zagadi biće potrebno mnogo vremena da se ona regeneriše.

Dok predstavnici beogradskih vlasti ističu da postoji veliko interesovanje za nekretnine i najavljuju izgradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, ali i potrebne infrastrukture za novo naselje, naši sagovornici ocenjuju se najavljenom gradnjom ugrožava vodosnabdevanje glavnog grada Srbije i strahuju da će nas to dovesti u situaciju da kupujemo pijaću vodu kao u Zrenjaninu ili nekim drugim delovima sveta.

Najave gradskog urbaniste, Marka Stojčića, da će na toj lokaciji biti mogućnost izgradnje jeftinih stanova, stručnjaci ocenjuju kao populističku i skretanje pažnje.

„Nama je, ipak, prioritet da obezbedimo građane koji ne mogu da priušte skupe stanove i kuće. Trudimo se obezbedimo uslove za izgradnju svih kategorija nekretnina, kako bi i ljudi sa manjim primanjima sebi obezbedili krov nad glavom“, rekao je ranije gradski urbanista.

Arhitekta Dragoljub Bakić kaže za Nova.rs da će izgradnjom na Makišu biti zagađene podzemne vode i vodoizvorište i ističe da takva investicija treba da se zabrani.

„Ako im se dozvoli da naprave 4,5 miliona kvadrata i liniju metroa, onda Beograđani slobodno mogu da računaju na to da će sakupljati kišnicu i piti vodu iz oluka. Makiško polje mora da ostane izvorište pijaće vode i mi imamo tu sreću da na našim slavinama imamo skoro izvorsku vodu“, upozorava Bakić.

Dragoljub Bakić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Govoreći o najavi Marka Stojčića da će sa na Makiškom polju graditi jefitni stanove, Bakić ocenjuje to kao nemoguće i dodaje da je to demagogija. On ističe da stanovi ne mogu da koštaju jeftino tamo gde samo dovođenje infrastrukture do tamo košta, kako tvrdi, više od milijardu evra.

„Ovaj gradski službenik (Marko Stojčić) koji se navodno bavi urabnizmom sve što je izgovorio je čista demagogija, ništa od toga nije istino što je on rekao. Prema tome, oni sada reklamiraju to Makiško polje koje je zapravo najveća moguća opasnost za Beograd i Beograđane“, rekao nam je Bakić.

Izgradnja u Beogradu ne rešava, kako naš sagovornik ističe, ljudima krov nad glavom, već da to kupuje mali procenat stanovništva Beograda koji imaju novac.

Naš sagovornik se pita i da li ima smisla da svi Beograđani plaćaju infrastrukturu koja treba da se dovede do Makiškog polja, a da posle te stanove kupuje samo 4-5 posto ljudi.

Bakić ističe da gradska vlast za početak treba da uredi infrastrukturu u već postojećem Beogradu.

Foto:N1

„Stvari moraju da se uzmu ozbiljno. Beograđani moraju da se uzmu u pamet i imaju vremena, šest meseci da razmisle i nakon šest meseci kada dođe april ili ćemo svi zajedno da se veselimo ili ćemo svi zajedno da nastavimo da plačemo. Ova bahata, pohlepna i krajnje neuka gradska vlast za deset godina je uništila ovaj grad. Beograd plače deset godina jer je ranjen od ove vlasti tako da ne može da se opravi“, poručuje Bakić.

Urbanistkinja Iva Čukić ukazuje za Nova.rs da najavljeni projekat izgradnje stanova na Makiškom polju me ugrožava samo vodoizvorište, već da se tu javlja i problem „getoizacije“.

Ona ističe da izgradnja stanova na jednoj udaljenoj lokaciji u Beogradu vodi do prostorne i društvene segregacije i raslojavanja društva, te da se mora mnogo pažljivije planirati distribucija stanovanja po gradu za različite društvene slojeve.

Iva Čukić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„To područje je bilo s razlogom čuvano sve ove decenije unazad, a ovim planom mi nepovratno zagađujemo vodoizvorište na toj lokaciji i ono što zabrinjava je to što je izostala bilo kakva stručna disukusija o ovom planu. Čuli smo da je stručna kontrola odbila studiju o podzemnim i površinskim vodama i da je njihovo mišljenje ignorisano“, upozorava Čukić i dodaje:

„Dok je Makiš bio u proceduri radila se studija za izgradnju vodoizvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu i kao razlog te studije navedeno je da je opala količina raspoložive zalihe vode. Ako već znamo da opada i da će opadati, onda je apsurdno ugrožavati izvorište pijaće vode.“

Na najavu gradskog urbaniste Stojčića da će se tu graditi jeftini stanovi, Čukić podseća da je to naselje najavljeno kao ekskluzivno i velelepno i ocenjuje da je u toj teško zamisliti jeftine nekretnine.

Ona Stojčićevu najavu o jeftinim stanovima vidi kao populističko skretanje pažnje sa poslednjih vesti za tržište nekretnina u Beogradu, gde je stanovanje postalo nepriuštivo prosečnom građaninu.

Da je izgradnja na Makiškom polju ugrožavanje izvorišta vode saglasan je i profesor Biološkog fakulteta Predrag Simonović.

Apsurdno je ugrožavati najveće vodoizvorište, upozorava Simonović za Nova.rs i dodaje da iskopavanja mogu da ugroze i kvalitet i količinu pijaće vode.

Foto: Video/Nova.rs
Foto: Video/Nova.rs

„Beograd se stalno povećava i potrošanja se povećava. Ne vodi se računa o tako važnom resursu kao što je voda, ali očigledno da nisu bitni stanovnici Beograda. Na kraju kupovaćemo vodu kao Zrenjanin, i kao pola sveta i za tim nema potrebe“, ističe Simonović.

On upozorava i da smo u Srbiji nemarni prema izvorištima vode i da smo zemlja koja je siromašna kada se radi o vodi.

Naš saogovornik navodi i da kada se voda jednom na vodoizvorištu pokvari mnogo godina treba da se regeneriše, a da se to sigurno neće desiti ako tu izgrade naselje i metro.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare