Šta je tačno izazvalo incident na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" pokazaće detaljna istraga, a Milan Kuč, ekspert za bezbednost civilnog avio saobraćaja, za Nova.rs kaže da je u pitanju najverovatnije greška posade i da su za dlaku izbegnute ozbiljne posledice po zdravlje i živote ljudi, pri poletanju aviona koji leti za Er Srbiju.

Naime, pilot aviona kompanije „Marathon airlines“, koja obavlja letove za Er Srbiju, a koji je sinoć poleteo iz Beograda za Dizeldorf sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, ubrzo nakon poletanja tražio je da odmah sleti. Iako su iz “Er Srbije” saopštili da je razlog tehnički kvar, na društvenim mrežama osvanulo je destine video snimaka, na kojima se jasno vidi avion sa velikom rupom na trupu.

Avion je udario u svetlosnu signalizaciju

Prema svedočenju putnika, avion je pri poletanju udario u svetlosnu signalizaciju, a takođe pišu da je krenuo sa kraćeg dela piste i poleteo sa livade. Šta se tačno dogodilo, pokazaće istraga, ali je nesumnjivo bezbednost putnika i posade bila ozbiljno ugrožena.

“Jučerašnja nezgoda u kojoj je učestvovao avion nacionalnog avio prevoznika na relaciji Beograd – Dizeldorf zahteva ozbiljnu istragu nadležnih državnih organa, a s obzirom da je letelica registrovana u inostranstvu, verovatno i uključivanje stranih istražitelja. U ovom trenutku, a na osnovu dostupnih informacija, sa velikom dozom verovatnoće možemo pretpostaviti da je do nezgode došlo usled ljudskog faktora odnosno greške posade“, kaže Kuč.

„Najverovatnije je u pitanju greška posade“

Naime, on tvrdi da podaci ukazuju na to da je vazduhoplov bio potpuno ispravan i pre samo nekoliko dana podvrgnut tehničkom pregledu.

Avio stručnjak Milan Foto: N1

„Vremenski uslovi su bili dobri, što sve govori u prilog tome da je u pitanju greška posade i to najverovatnije zbog neispravne pozicije aviona na pisti pre poletanja, usled čega je došlo do takozvanog izletanja aviona sa piste, odnosno avion nije uspeo da poleti do kraja poletne staze, pa je tom prilikom došlo do kontakta sa uređajima, koji su bili instalirani na zemlji. Taj kontakt prouzrokovao je oštećenja na avionu usled čega je došlo do proglašenja vanredne situacije i obustavljanja letova“, objašnjava Kuč.

Moglo je da bude ozbiljnih posledica po putnike

Imajući u vidu sve okolnosti najverovatnije se radi o ozbiljnoj nezgodi koja je potencijalno mogla dovesti do teških posledica, smatra on.

„Na sreću ceo postupak ponovnog prizemljenja je protekao bez dodatnih komplikacija i ono što je u ovom trenutku najvažnije, bez ijednog povređenog putnika i člana posade. Što se generalno bezbednosti vazdušnog saobraćaja tiče, možemo sa sigurnošću da kažemo da se on u ovom trenutku odvija potpuno bezbedno i da nema razloga za bilo kakvu brigu putnika za sopstvenu bezbednost“, navodi naš sagovornik.

On ističe da će istraga pokazati kako je tačno došlo do incidenta.

„Slične pojave se u svetu dešavaju sa avionima svakog dana, kao i u drumskom i svim vrstama saobraćaja. Međutim, ovaj incident se mora dobro ispitati, jer su u pitanju ljudski životi, koji su bili ugroženi. Važno je da su uspostavili kontrolu i da niko nije povređen”.

Pročitajte još:

Podsetimo, u saopštenju “Er Srbije” piše da je avion bezbedno sleteo na beogradski aerodrom.

„Er Srbija žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let nastavi što je moguće pre. Bezbednost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku”, ovim rečima sinoć se oglasila avio kompanija.

***

BONUS VIDEO: Zašto je oštećeni avion leteo sat vremena iznad Beograda?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare