Foto:Nova.rs

Sve skijaške trke do kraja sezone u sva tri ski centra u Srbiji, otkazane su zbog kovida, saopštio je Skijaški savez Srbije. Iz ovog saveza kažu da je sve bilo spremno za početak takmičenja, ali da su ekipe zbog straha od eventualnog karantina nakon povratka u svoje zemlje počele da otkazuju učešće.

Iz „Skijališta Srbije“ su ovih dana obavestili sve skijaše i bordere da će se strogo primenjivati propisane epidemiološke mere, a sve u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom korona.

„Svako ko ne bude nosio masku u redu i ne bude držao distancu biće udaljen iz reda, a ski karta će mu biti isključena“, navode iz Skijališta.

Međutim, da li uopšte bilo šta može biti učinjeno u narednom periodu, jer najveći talas turista je prošao, a zbog toplih dana koji su pred nama, snega će biti sve manje. U prevodu, sezona se završava.

Kako bi se pandemiji stalo na put, Francuska i Italija su zatvorile skijališta. A pošto se u Srbiji takva odluka nije razmatrala, Zlatibor i Kopaonik su od Nove godine bili prepuni.

U tom periodu, čak dve gondole su otvorene. Jedna na Zlatiboru, koja je za nepun mesec dana prevezla više od 30.000 ljudi, a druga u Brzeću na Kopaoniku.

„Gondola će u svakom slučaju pomoći da se smanje gužve na neki način, drugo ljudi su tu i realno što se tiče epidemioloških mera, na skijanju se niko nije zarazio“, poručila je premijerka Ana Brnabić na otvaranju u Brzeću.

Ali otvaranjem gondole, gužve na Kopaoniku ustvari su postale još veće, jer zapostavljeni kapaciteti u Brzeću, sada počinju da bujaju. A tu su i oni koji će dolaziti na jednodnevno skijanje.

„Na objektu u Brzeću koji je godina stajao nezavršen, pre mesec dana se aktivno krenulo u nastavak, i već se završava. Samo u njemu će nekoliko stotina gostiju moći da boravi, plus ostali hoteli koji su već postojali u Brzeću. Jer, ranije ako bi ste boravili u Brzeću, morali bi ste da sednete u auto i odete do Kopaonika, kako bi ste se skijali. Sada, možete odsesti i u Kruševcu, jer za 45 minuta ste u Brzeću“, objašnjava za Nova.rs jedan od meštanina u Brzeću.

Broj zaraženih u međuvremenu je počeo da raste. Slučajevi porodica koje su se zarazile na zimovanju sve je više. Uprkos tome, Krizni štab i vlast ne preuzimaju odgovornost za gužve na planinama.

„Pozivamo i molimo sve da se uzmu u pamet, ovo će očigledno trajati još jedan vremenski period, moramo se maksimalno posvetiti merama i mora se što vše nas vakcinisati“, izjavio je Zoran Gojković, član državnog Kriznog štaba.

Obzirom da u celoj Srbiji raste broj zaraženih, iz „Skijališta Srbije“ su „zamolili“ ugostitelje i turiste na Kopaoniku da se ponašaju odgovorno i solidarno i da poštuju propisane mere u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom korona.

„Tokom prethodnog vikenda izvršeno je 14 nadzora restorana i kafića, a izrečena su i tri prekršajna naloga“, kažu iz ovog preduzeća.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare