Foto: printscreen Twitter/noviput

Članovi sindikata Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, u znak solidarnosti i podrške sa žrtvama nasilja na radnom mestu obustave rad 1. decembra, saopštio je danas taj sindikat.

„Zahtevamo od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, potrebne su jasne i precizne kazne za nasilnike, bez obzira da li je reč o nasilju učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega prema nastavniku.

„Neophodno je Krivičnim zakonikom jasno definisati najstrože sankcije za sve one koji su izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju, a zbog veze sa radom u obrazovnoj ustanovi“, naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da je neophodno ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja, kao i pitanje popravljanja ocene iz vladanja onima koji su se više puta neprimereno ponašali.

Neophodan je otvoren dijalog nastavnika, psihologa, pedagoga, ljudi iz institucija države kako bi se našla pravična rešenja i za ovo pitanje.

Sindikat smatra da je nužno menjati i zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju.

„Mi radimo javni posao i smatramo da je neprimereno da nadležne inspekcije postupaju po anonimnim prijavama protiv nastavnika i drugih zaposlenih u sistemu obrazovanja. Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima“, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Đacima koji su maltretirali nastavnicu u Trsteniku preti isključenje iz škole, odluka pada iduće nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar