"Gleda oko sebe pacijente koji su teški i preteški, koji se izvući neće, on ima 34 godine", samo jedna je od scena koja u Batajničkoj bolnici ne može da se zaboravi. Još uvek odzvanjaju ove reči direktorke bolnice Tatjane Adžić Vukičević.

„Nikad nismo imali veću smrtnost u intenzivnim negama. Više od 90 posto je smrtnost onih koji su intubirani“, objašnjava dr Adžić surovu realnost i smrt kojoj svakog dana gleda u oči.

Dok obilazi pacijente na intenzivnoj nezi, kroz ispresecan dah i maske sa kiseonikom, oni koji mogu da nađu dovoljno snage, uveravaju doktorku da će, čim izađu iz bolnice, svima preporučivati da se vakcinišu.

Da je situacija alarmantna pokazuje i to što je u pripremi još jedna intenzivna nega od dvadesetak kreveta.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„To nije tako lako, treba naći kadar – treba naći sestre, lekare, anesteziologe. Moramo njih da uzimammo iz ne-kovid sistema. Onda imate situaciju da čekaju oni koji treeba da operišu timore. Ne mogu da se operišu zato što su anasteiolozi angažovani, oni su kao suvo zlato, njih traži cela Srbija, a ovde su najviše angažovani“, objašnjava dr Adžić.

Dodaje i da među lekarima sada niko ne sme ni da pomisli na bolovanje.

„Nema nas dovoljno“, ukazuje dr Adžić.

Za sve one koji imaju bilo kakvu nedoumicu u vezi sa vakcinsanjem, još jedan težak šamar.

„Prošle nedelje u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje nevakcinisani. Ona o ‘84. godište, on ‘76. Zamislite tu porodicu i tu decu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu vakcinisali“, priča nam doktorka Adžić na ivici suza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare