Foto:Shutterstock

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić najavila je da će građani sa overenom zdravstvenom knjižicom moći da koriste besplatne stomatološke usluge u domovima zdravlja, poput vađenja ili popravke zuba, čišćenje kamenca, međutim, još uvek se ne zna kada će to biti.

Ovu uslugu na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) do sada su koristila deca, trudnice ili stariji od 65 godina, dok su ostali pacijenti morali da plaćaju.

Kako je ministarka izjavila, cilj je da se stomatolozi vrate u domove zdravlja i u gradske i u seoske sredine. To je, kako je navela ona, prilika i da nezaposleni stomatolozi dobiju posao. Prema njenim rečima, radi se na promeni zakona koji će to omogućiti, piše Danas.

Do zaključenja ovog teksta iz Ministarstva zdravlja nismo dobili odgovore na pitanja od kada će početi da važe besplatne stomatološke usluge u domovima zdravlja, kao ni koliko će Ministarstvo zdravlja zaposliti stomatologa kako bi se zadovoljile potrebe.

Da su stomatolozi u domovima zdravlja u Srbiji deficitarni i da treba pojačati stomatološke službe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ukazao je ranije za Danas prof. dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu, govoreći o tome da je za oralno zdravlje važno da se bavimo preventivom.

Podsetimo, i ove akademske godine na klinikama Stomatološkog fakulteta besplatne stomatološke usluge građani mogu da dobiju od 2. oktobra do 1. juna naredne godine, za vreme studenstkih vežbi. Dovoljna je samo zdravstvena knjižica.

Govoreći o školovanju stomatologa i njihovoj poziciji na tržištu rada prof dr. Aleksa Marković naglasio je da mnogi od njih nemaju posla, jer je zaposlenje u državnom sektoru ograničeno, a privatna praksa dosta košta.

„Samo na Stomatološkom fakultetu u Beogradu diplomira 150 doktora stomatologije po godini. A tu su i fakulteti u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici, privatni fakultet tako da se iškoluje veliki broj njih, ali ipak ne dođu svi do zaposlenja. Mnogo je doktora koji diplomiraju u odnosu na broj ordinacija i broj radnih mesta. U domovima zdravlja prima se ograničen broj stomatologa, nema mesta u državnim zdravstvenim ustanovama, te uglavnom deca koja završe stomatologiju odlaze u privatnu praksu. Jeste da se dosta otvaraju privatne stomatološke ordinacije, ali ne mogu ni svi da otvore, jer to uopšte nije jeftino. Treba vam prostor, oprema koja je skupa i treba imati pacijente, nije to samo otvoriti“, rekao je u septembru ove godine za Danas prof. dr Marković.

Inače, prošle godine u domovima zdravlja u Srbiji stomatološku zdravstvenu zaštitu pružala su 1.404 doktora stomatologije, od čega 635 (45 odsto), specijalista, pokazuju podaci zdravstveno-statističkom godišnjaka koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Na jednog doktora stomatologije, kako statistika kaže, išlo je u proseku 4.747 stanovnika, a gledajući po okruzima od 3.376 u Topličkom do 6.481 u Zaječarskom okrugu. Zabeleženo je skoro tri miliona poseta kod državnih zubara u domovima zdravlja (2.970.789), od čega su 36 odsto bile prve posete.

Zbog čega se pacijenti javljaju zubaru

„Tokom 2022. godine bilo je 735.058 serijskih pregleda, 577.702 plombiranja sa i bez lečenja, 830.901 hiruška intervencija, 40.873 protetskih radova, 344.448 ortodonskih radova, a lečenja mekih tkiva 284.850“, navodi se u Godišnjaku Instituta Batut za 2022. godinu kada su u pitanju stomatološke usluge u domivima zdravlja. Kada su u pitanju oboljenja, stanja i povrede tokom 2022. godine utvrđeno je ukupno 1.040.148.

„Gotovo svi razlozi poseta pripadali su bolestima sistema za varenje. Najčešća pojedinačna dijagnoza bile su dijagnoze drugih bolesti zuba i potpornih struktura (K00-K01, K03-K08, prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti MKB-10)“, dodaje se u izveštaju.

BONUS VIDEO: Pitajte digitalnu stomatologiju kako će izgledati vaši novi zubi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare