Izbeljivanje zuba
Izbeljivanje zuba; Foto: HEALTH PROTECTION AGENCY / Sciencephoto / Profimedia

Izbeljivanje zuba je sve popularnije u Srbiji, drogerije su pune preparata koji će vam pomoći da dobijete biserni osmeh, a na plartformama s popustima ti tretmani se i u stomatološkim ordinacijama mogu naći relativno povoljno. Đurđa Petrović, doktorka stomatologije i lekarka estetske medicine, odgovara na najčešća pitanja o tome.

„Najbolja preporuka je da izbeljivanje bude pod kontrolom stomatologa u ordinaciji. To je takozvano ordinacijsko izbeljivanje zuba pomoću lasera“, kaže dr Petrović, a kao siguran metod beljenja zuba ističe i takozvano kućno beljenje, koje zapravo takođe započinje u ordinaciji.

Kakve vrste beljenja zuba postoje?

Postoje dve tehnike izbeljivanja zuba: kućno i ordinacijsko. Kućno izbeljivanje podrazumeva da se na osnovu otiska zuba naprave posebne folije u koje se aplikuje gel i koje se nose preko noći. U proseku ovakvo izbeljivanje traje od sedam do 10 dana, par sati noću tokom spavanja. Prednost ordinacijskog beljenja zuba je u tome da je efekat tretmana brz, već posle par sati do jednog dana dobija se željena nijansa zuba.

Koliko je trajan efekat postignut tretmanom izbeljivanja zuba?

Individualno je i prevashodno zavisi od vaših svakodnevnih navika. Ovim postupkom postiže se izbeljivanje za pet do šest nijansi. Obično se u periodu od šest meseci do godinu dana vrati jedna do dve nijanse.

Pročitajte još:

Da li ste kandidat za proces beljenja zuba?

Osobe kojima se ne preporučuje proces izbeljivanja zuba su pacijenti kod kojih je dijagnostikovano neko od paradontalnih oboljenja, pacijenti koji pate od nekontrolisanog dijabetesa, AIDS-a i imunokompromitovane osobe. Izbeljivanje zuba se ne preporučuje ženama u periodu trudnoće i dojenja. Ukoliko postoje krunice ili plombe na prednjim zubima, nakon postupka izbeljivanja zuba trebaju se zameniti, obzirom da se plombe i krunice ne mogu izbeljivati.

Da li gelovi koji se reklamiraju imaju efekta u beljenju zuba?

Danas na tržistu postoji veliki broj različitih gelova i pasti koji mogu imati blagi efekat. Jedini siguran i pre svega bezbedan proces izbeljivanja zuba jeste u ordinaciji u konsultaciji sa stomatologom.

Da li se postupkom beljenja zuba oštećuje zubna gleđ?

Ukoliko je koncentracija gela previsoka može da se desi privremeno, ali i trajno oštećenje gleđi. To se pre svega ogleda u pojavi beličastih fleka na površini zuba. To dalje dovodi do osetljivosti zuba na toplo-hladno ili na slatko.

Pročitajte još:

Šta je s raznim drugim sredstvima za izbeljivanje zuba?

Danas na tržištu postoji bezbroj sredstava za beljenje zuba, uključujući razne tračice ili pak olovke za izbeljivanje. Upravo ti i mnogi drugi drogerijski proizvodi, uključujući i sodu bikarbonu, nisu preporuka nas stomatologa. Upotreba aktivnog uglja takođe nije preporuka. Nakon dužeg korišćenja postoji opasnost od stvaranje pukotina u gleđi, što je idealna podoga za nastanak zubnog karijesa ili zubnog kamenca. Posebno bitno, a što mnogi pacijenti ne znaju, jeste to da aktivni ugalj ne smeju da koriste ljudi koji boluju od astme, trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću, minimum šest meseci. Česta upotreba aktivnog uglja može umanjiti i dejstvo lekova koji se unose, bilo da je reč o analgeticima ili lekovima redovne terapije.

***
Bonus video: Koliko je „holivudski osmeh“ štetan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar