Da li biste platili 100 evra za "matursku stolicu" svom srednjoškolcu? Verovali ili ne, poznati prestonički hotel ponudio je jednoj beogradskoj gimnaziji ponudu za proslavu mature od 12.000 dinara po đaku. Roditelji su ogorčeni, smatraju da je cena paketa previsoka, a u tome se slažu i učenici i razredne starešine koji pokušavaju da pronađu alternativu. Sagovornici Nova.rs ističu da su roditelji opterećeni proslavom maturske večeri zbog čega se zadužuju jer, nažalost, pored cene restorana, tu je i celokupni izgled maturanta koji košta nekoliko stotina evra. S druge strane, ugostitelji pravdaju tu cenu poskupljenjem svojih usluga.

Proslave maturske večeri su se, slobodno možemo reći, otrgle kontroli.

Roditelji plaćaju paprenu cenu „stolice“ u restoranu ili hotelu, ali ne samo to. Oni čak uzimaju bankarske pozajmice i podižu kredite da bi svog srednjoškolca obukli od glave do pete.

Dok izdvajaju nekoliko stotina evra za svečano odelo, košulju i cipele mladićima, devojkama je, kako je pokazao najnoviji trend, potrebno mnogo više – od haljine, cipelica, nakita, torbice, profesionalne šminke (jer tako mora), frizure, a tu su i nokti specijalno urađeni za tu priliku.

Sve u svemu, pored cene paketa restorana, roditelji plaćaju mnogo više, što ukupno izađe i do 500 evra (a možda i više, u zavisnosti od ukusa).

Jednoj beogradskoj gimnaziji pristigle su ponude različitih hotela za proslavu mature, a odmah se (a kako i ne bi) izdvojila ona najveća – paket od „samo“ 100 evra.

Majka gimnazijalke Branka S. kaže za naš portal da proslava mature nije kao što je nekada bila, te da su cene potpuno nenormalne.

„Nikada neću uskratiti svom detetu da ide na matursko veče, ali kažite mi, da li je to normalno? Kako uopšte škola stupi u kontakt sa takvim ugostiteljima? Niko od dece, sigurna sam, ne traži da bude raširen crveni tepih, niti da im služe piće u kristalnim čašama, dovoljno je da je lokal pristojan, hrana umerena… Eventualno ako žele neki popularni bend koji je na ceni, mada ja ne bih ni u tome preterivala“, smatra naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Dodaje da niko od roditelja još uvek nije potpisao saglasnost odnosno nije izabrao restoran za matursko veče.

U ponudi su, kaže, tri lokala, a cene su mahom slične.

„Dobili smo ponudu za popularni Metropol, cena po detetu je 12.000 dinara. Druga ponuda je pristigla od drugog hotela, a cena je 8.900 dinara i treća je možda najpristupačnija, ali opet, po meni, visoka – 7.900 dinara. Jasno mi je da je u paket uključeno sve, od pića dobrodošlice, predjela, glavnog jela, neograničenog pića cele večeri, dezerta i orkestra koji ima svoj program, ipak mislim da je to veliki udar na džep roditelja, a posebno što dve nedelje pre mature idu na ekskurziju koja će nas koštati 1.000 evra sigurno“, kaže Branka.

PROČITAJTE JOŠ:

Završna godina za srednjoškolce je svakako i najteža za roditelje jer ih pored školskog putovanja u inostranstvo i proslave maturske večeri, očekuje i priprema za polaganje prijemnog ispita za upis na fakultet i sve finansijske obaveze koje se tiču studija.

„Sve se plaća u državi Srbiji. Priprema za prijemni ispit, potom sama prijava košta 5.000 dinara, onda se plaća polaganje ispita, pa kasnije upis… Nema više za džabe čak ni za budžetske studente“, ogorčena je ona.

Ugostiteljske usluge skočile za 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu

U poznatim beogradskim hotelima, u kojima se uglavnom organizuju slavlja za svršene srednjoškolce povodom završetka škole, matursko veče košta, kao što smo videli, i do 12.000 dinara, što je definitivno 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Foto: Manor Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Restoranske ponude, s druge strane, kreću se u rasponu od minimum 6.000 dinara pa do skoro 10.000 dinara.

Redakcija Nova.rs kontaktirala je jedan prestonički hotel kako bismo dobili informaciju šta ulazi u cenu koju maturanti plaćaju.

„Ponuda obuhvata koktel dobrodošlice, čašu šampanjca, svečanu večeru u vidu švedskog stola, bezalkoholno piće tokom cele večeri, bend, di-džej, DVD snimak po odeljenju, voditelja programa, hostese na dočeku, profesionalnu rasvetu, profesionalno obezbeđenje, profesionalnog fotografa, kao i atraktivne nagrade u toku večeri“, kažu iz hotela.

Dodaju da su ugostiteljske usluge poskupele za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali da je olakšavajuća činjenica ta što maturanti cenu paketa plaćaju u tri rate.

Roditelji previše opterećeni

Profesorka psihologije Nada Vranić koja ove godine ispraća maturante, kaže za naš portal da škola nije u obavezi da prihvati dobijene ponude, te da đaci svih odeljenja mogu da smisle neku povoljniju varijantu.

„U principu, škola dobije ponude od tri, četiri restorana, a o njima se diskutuje u parlamentu. Često su đaci ti koji odluče onu najskuplju, ali naravno ima i onih koji iz starta odbiju da idu na maturu. Zbog toga se moji đaci i ja uvek dogovorimo tako da se niko ne oseća ugrožen niti opterećen, pa onda predstavnici svih završnih godina predlože neke druge lokale, raspitaju se o cenama paketa i onda predlože nama, mi direktoru i tako dođemo do prihvatljivog rešenja“, kaže ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da većina đaka, zbog nekih svojih „izmišljenih“ odluka, doprinesu da ukupna cena mature bude znatno veća.

„Malo devojke preteruju, pa hoće da na maturu dođu u limuzini, pa posle proslave u hotelu idu na splav gde nastavljaju da slave do zore… Za sve to im novac daju sami roditleji i niko više“, objašnjava ova profesorka.

Limuzina, profesionalni fotograf…

Nekim ustaljenim protokolom predviđeno je da proslava velike mature počinje u 21 čas i traje do četiri časa ujutru.

Većina hotela ima svoje fotografe, tako da će to biti dodatna stavka koju će roditelji morati da plate kako bi deca imala uspomenu u vidu profesionalne fotografije.

Sa željom da se pokažu pred svojim vršnjacima, mnogi maturanti za odlazak na matursko veče iznajmljuju limuzine, oldtajmere i luksuzne automobile. Iznajmljivanje limuzine za deset osoba na sat vremena košta minimum 100 evra, oldtajmera od 100 naviše, a luksuznih automobila od 40 do 100 evra.

BONUS VIDEO: Nisu Pariz, Atina, Venecija ni Beč: Nedelju dana na planini školarce košta više od 40.000

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare