Haljina, cipele, torbica, šminka, frizura, nokti i "er braš" metoda potamnjivanja kože (a kako bez toga) – sve to je potrebno Milici Matić (19) iz Šapca za predstojeću proslavu maturske večeri. Njena majka Slavica se za ovaj veliki trošak već priprema, pa će tako morati da zatraži "malu pozajmicu" od banke jer - "matura je, kako da detetu ne dozvoli da te večeri izgleda savršeno". Roditelji se već hvataju za glavu zbog ekstremno velikih troškova koje sa sobom nose maturske večeri, a kako vidimo, neki od njih podižu kredite i zadužuju se kod banki. Istraživali smo koliko svršene srednjoškolce košta priprema za proslavu maturske večeri, odnosno koliko će roditelji morati da izdvoje para za svoje maturante.

Milica je oduvek maštala da za proslavu završene srednje škole nosi dugu, balsku haljinu. Jasno joj je da će je takva haljina skupo koštati, ali – matura je jednom u životu. Tako kaže.

„Mama je isto uradila i za moju sestru pre nekoliko godina, tako da će i sada uzeti pozajmicu da bih imala haljinu kakvu želim“, priča Milica.

Foto: Shutterstock

Dodaje da će je šivenje takve haljine koštati 17.000 dinara, što je zapravo i najveći trošak.

„Šnajderka mi je rekla da pronađem materijal, a da će mi samo uzeti za ruke, odnosno za uslugu šivenja, međutim nisam mogla time da se bavim, pa sam joj sve prepustila. Pored haljine, nameravam za cipele da izdvojim 5.000 dinara, za torbicu između 2.000 i 3.000 dinara, ali i za dobre, efektne minđuše barem do 2.000 dinara. Što se tiče šminke, ona je 4.000, nokti su 2.500 i ‘er braš’, na koji zaista moram da idem jer sam bela kao sir, košta 1.800. To bi bilo otprilike to“, objašnjava ova maturantkinja.

Pored ovoga, Milica je platila i 60 evra za „stolicu“ u jednom šabačkom hotelu.

Foto: Shutterstock

„U tih 60 evra ulaze piće dobrodošlice, aperitiv na stolu i šampanjac za zdravicu, kao i još tri alkoholna pića potpuno besplatno. Tu je takođe i večera na bazi švedskog stola, koja nam je na raspolaganju tokom cele večeri, kao i bend i di-džej koji će svirati do kraja proslave“.

Dečaci, s druge strane, za proslavu maturske večeri uglavnom prođu jeftinije – odelo od 12.000 dinara i cipele do 7.000 sasvim su dovoljne za dobar provod.

Ugostiteljske usluge skočile za 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu

U poznatim beogradskim hotelima, u kojima se uglavnom organizuju slavlja za svršene srednjoškolce povodom završetka škole, matursko veče košta i do 12.000 dinara, što je za 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Restoranske ponude, s druge strane, kreću se u rasponu od minimum 6.000 dinara pa do skoro 10.000 dinara.

Kontaktirali smo jedan prestonički hotel kako bismo saznali šta ulazi u cenu koju maturanti plaćaju.

Pročitajte još:

„Ponuda obuhvata koktel dobrodošlice, čašu šampanjca, svečanu večeru u vidu švedskog stola, bezalkoholno piće tokom cele večeri, bend, di-džej, DVD snimak po odeljenju, voditelja programa, hostese na dočeku, profesionalnu rasvetu, profesionalno obezbeđenje, profesionalnog fotografa, kao i atraktivne nagrade u toku večeri“, objasnili su za naš portal.

Dodaju da je olakšavajuća činjenica ta što maturanti cenu proslave maturske večeri plačaju u tri rate.

Foto: Manor Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić potvrđuje da su cene maturskih proslava u odnosu na prethodne godine poskupele za 20 odsto.

„To zaista ne može da se uskrati detetu, ovo je ipak doživljaj, jednom se slavi velika matura. Roditelji, nažalost, moraju da se zadužuju, neki čak i da podižu kredite. Jer pored proslave moraju da plate detetu i taksi, ali i garderobu za slavlje. Haljine, odela, šminka, cipele, frizura, tašnice sve to roditelje dosta košta, sigurno će neki potrošiti i 1.000 evra na sve to“, kaže profesor Antić dodajući da su u školama u unutrašnjosti cene maturskih proslava daleko povoljnije.

Direktor gimnazije „Patrijarh Pavle“ iz Beograda Jasmin Nikolovski kaže za Nova.rs da su roditelji novčano mnogo optereći maturskim proslavama svoje dece. Objašnjava i kakve su ove godine cene ugostiteljskih objekata.

„Naša škola otprilike dobije tri do pet ponuda za proslavu mature, pa na osnovu onoga što đaci vide, odnosno oni koji su u Parlamentu i učestvuju u odlučivanju, onda izaberu najbolju. Cene su više nego prošle godine, to smo se uverili. Naši đaci su odabrali hotel ‘Hajat’ ove godine, cena je između 9.000 i 9.500 dinara i plaćaju jeu ratama. To je takav sistem. Taj hotel daje najkvalitetnije uslove, mesto je bezbedno, što je najbitnije“, kaže direktor.

Foto: Nova.rs/Video

Dodaje da su deca često zahtevna kada je u pitanju matursko veče, te da nepotrebno opterećuju roditelje zbog toga.

„Maturske večeri su preskupe, od odevanja, pa do manikia, pedikira, pa hoće da dođu i posebnim prevozom, tako da se suludo troše novci. Što je najgore, oni posle te proslave nastave dalje da slave na nekom splavu, tako da to zaista ispadne skupo i predstavlja veliki udar na džep roditelja“, kaže nam direktor.

Maturanti iznajmljuju limuzine

Sa željom da se pokažu pred svojim vršnjacima, mnogi maturanti za odlazak na matursko veče iznajmljuju limuzine, oldtajmere i luksuzne automobile.

Iznajmljivanje limuzine za deset osoba na sat vremena košta minimum 100 evra, oldtajmera od 100, a luksuznih automobila od 40 do 100 evra.

BONUS VIDEO: Maturanti X Beogradske gimnazije Mihajlo Pupin slave kraj školske godine