Ljubivoje Ršumović, Ekološki ustanak ispred Skupštine
Ljubivoje Ršumović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pesnik Ljubivoje Ršumović govorio je na protestu ekoloških udruženja ispred Narodne skupštine u Beogradu, a okupljeni građani su glasno pozdravili pesmu o borbi za zaštitu Stare planine koju je pročitao.

Kako je istakao na početku, pesmu je napisao juče, a ona je, kako kaže, danas objavljena i u „Politici“.

Pesmu prenosimo u celosti.

„Staru planinu napada nova klasa,
banda potokoždera, izvoropija
oduzima narodu osnovno pravo glasa,
ta profiterska ružna lopovija.

Ponižava Srbiju, ne poštuje zakone,
dok kukaju kukureci i plaču žalfije,
iza korumpirane vlasti traže zaklone
ubice prirodopisa i geografije.

Svakoga jutra u panici čekamo vest
da li je insekt isukao otrovnu rilicu
zagadio nam i jezik, izvrnuo svest
i u bezakonje gurnuo ćirilicu.

Dok ne počne narod ludi da se budi,
dok ne nikne raskovnik u srpskom kršu,
o iskonskom pravu srna, medveda i ljudi
neće ćutati Ćuta, pevaće i dalje Ršum“.

 

„Danas treba znati nešto što su na svetu znali stari narodi. Verovatno znate i vi, čuli ste za jednu grupu naroda na Novom Zelandu, koji su uspeli posle mnogo godina da svoju kultnu reku, svoju reku proglase živim bićem, da je proglase nekim pravnim subjektom i naravno izdejstvuju kod parlamenta da ta rekla dobije zaštitu, da je čuvaju i da ona dostojanstveno nastavi da se rađa i teče, u ime jednog starijeg amaneta koja glasi – „Ja sam voda i voda je ja““, rekao je Ršumović na protestu.

PROČITAJTE JOŠ

„Slobodno se može reći, ja sam drvo i drvo je ja, ja sam vazduh i ovaj vazduh je ja, ja sam zemlja i ova zemlja je ja. Ako to znamo, onda znamo da je Dositej ono govorio u patriotskom zanosu. Danas nam je potreban ekološki patriotizam. Priroda je ja, i ja sam priroda“, dodao je on.

„Postoji hrane i dobara za sve, ali ne i za pohlepu. Moramo da se borimo protiv pohlepe svake vrste. Pohlepa je i ovo zbog čega smo se mi sastali ovde u ovom velikom broju. Pohlepa je stavljanje potoka i reka u cevi da bi se dobilo nešto malo struje koja Srbiji ne znači ništa, već onome ko je napravio tu malu skretnicu potoka, koji je osiromašio onog jazavca i onu srnu, koji sada nemaju gde da piju. Ako zagadimo vazduh i zemlju, i ako zagadimo do kraja međuljudske odnose – što vidimo u našoj Skupštini na drugom programu RTS, nemamo ništa. U Skupštini gledamo najzagađenije međuljudske odnose“, rekao je Ršumović na protestu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.