Marko Stojčić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić izjavio je danas da nikome ne bi palo na pamet da urbanizacijom Makiškog polja ugrozi vodoizvorišta ili dovede do situacije da se nešto zakomplikuje sa snabdevanjem Beograda vodom za piće.

Stojčić je za televiziju K1 objasnio da je područje Makiškog polja još 1974. godine, tadašnjim Generalnim urbanističkim planom, planirano za urbanizaciju, a da je 2009. godine doneta odluka o izradi plana generalne regulacije, koji je usvojen 2015. godine i kojim je predviđena gradnja.

Institut „Jaroslav Černi“ izradio je studiju kojom je pokazao kako stoje stvari sa vodosnabdevanjem na čitavoj ovoj teritoriji i svi treba da znaju da je gradnja predviđena van prve i druge zone vodoizvorišta, naveo je Stojčić, prenosi Beoinfo.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, traži se teritorija za proširenje prve i druge zone vodoizvorišta, a nedavno je doneta odluka da to bude Ratno ostrvo jer je potpuno neurbanizovano.

U utorak je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda, uprkos protestu zainteresovanih građana, predstavnika nevladinih organizacija i politčkih stranaka, u prostorijama održao „tajnu javnu rasprava“ o Nacrtu plana detaljne regulacije Makiškog polja.

Kako je navedeno posle rasprave, plan će se vrlo brzo naći pred odbornicima Skupštine grada kako bi bio usvojen.

Oni čiji glas se na javnoj raspravi nije čuo imaju izmeli su za Nova.rs argumentovana objašnjenja zbog čega bi gradnja na Makiškom polju trebalo da bude zabranjena. 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar