Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Državni DATA centar koji je danas otvoren  u Kragujevcu, predstavlja prekretnicu za razvoj tog grada, ali  i čitave Srbije, rekla je na svečanom otvaranju premijerka Ana Brnabić, ocenjujući  da smo sa ovom institucijom, postali ozbiljna zemlja koja štiti građane i njihove podatke.  Državni DATA centar, predviđen je za čuvanje svih podataka javne uprave, po najvišim bezbednosnim i tehnološkim standarduima, a značajan deo kapaciteta ove institucije biće ponuđen komercijalnim korisnicima iz celog sveta. Otvaranju  centra, prema proceni novinara,  prisustvovalo je preko 300 ljudi,  iako je u okviru protivepidemijskih mera,  na snazi zabrana okupljanja.

Premijerka Ana Brnabić, koja se od početka mandata zalaže za  digitalizaciju i modernizaciju Srbije, ocenila je da  otvaranje DATA centra u Kragujevcu,  stavlja Srbiju na prvo mesto u regionu  kada je u pitanju čuvanje vrednih podataka.

Ona je istakla da je ovo prekretnica u razvoju naše zemlje, „koju neki možda neće ni razumeti“, ističući da  sa  ovakvom,  visokosofisticiranom institucijom, Srbija pokazuje da  je zemlja koja ozbiljno može da štiti svoje građane i  njihove podatke.

Premijerka  je otvaranje Centra uporedila sa bankarskim sistemom Švajcarske, na kome se ta zemlja, kako je istakla ‘’obogatila, nudeći građanima i kompanijama celog sveta garanciju da je njihov novac bezbedan’’.

„Mi danas praktično otvaramo Banku za čuvanje podataka. Novac možete da izgubite, ali ako imate podatke, onda tim podacima možete da stvarate novac. Zato su u 21. veku podaci važniji od novca, a mi smo postali zemlja koja ima najmoderniju banku podataka“ rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je DATA centar postao „referenca za  Srbiju, koja ključno i suštinski menja zemlju“, jer sa ovom institucijom, Srbija se u centralnoj i jugoistočnoj Evropi izdvaja kao  destinacija za informacione i komunikacione tehnologije o bezbedno čuvanje podataka.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Zamislite kakav je to kredibilitet, ovo je početak novog poglavlja u kome će Srbija da naplaćuje čuvanje podataka  najvećih svetskih korporacija. To je prava Srbija, sa svim svojim znanjem“ istakla je premijerka.

Ona je podsetila da su prvi komercijalni ugovori za čuvanje podataka već potpisani sa američkom kompanijom IBM, zatim kompanijom Huawei iz Kine, te domaćim Telekom Srbija, Orion Telekom,  Agencijom za lekove i medicinska sredstva, a uskoro će, kako je rekla svoje podatke u DATA centru čuvati Poštanska štedionica, kao i brojne javne ustanove.

IT Kancelarija: Objekat maksimalno zaštićen, podaci bezbedni

 

Objekat u kome je smešten DATA centar,  čiju izgradnju je nadgledala i kontrolosala Vladina Kancelarija za IT i eUpravu, prema rečima direktrora te Kancelarije Mihaila Jovanovića, izgrađen je po najsavremenijim tehnološkim i bezbednosnim standardima.

Jovanović  je istakao da „ovakav centar ne postoji nigde u regionu“, dodajući da je nivo pouzdanosti koju pruža korisnicima čak  99,995 odsto.

„Svi sistemu u DATA centru su duplirani, a ako bi se kojim slučajem prekinulo  napajanje električnom energijom, sistem bi samostalno nastavio da radi  narednih 96 sati, bez ikakvih problema i bez dosipanja goriva u rezervoare“ pojasnio je Jovanović.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dodao je i da dizajn centra  obezbedjuje maksimalnu energetsku efikasnost, kojom se toplotna energija koju oslobađa elektronska oprema, koristi  za grejanje administrativnog dela.

Direktor IT Kancelarije, posebno je istakao da je  ceo kompleks DATA centra, proistekao iz domaće pameti, te da su projekat i sve radove izvele srpske firme i kompanije.  Jovanović je izrazio zadovoljstvo što je ovaj jedinstveni objekat izgrađen za samo godinu i pet meseci, navodeći  da „slični poduhvati u svetu traju oko tri godine“.

DATA centar danas je, kako se čulo,  pušten u probni rad, a tokom narednog perioda biće testirani svi nivoi zaštite, od telekomunikacionih, napajanja, hlađenja, protivpožarne zaštite, pa do  bezbednosnih sistema.

„Ovako posebni tehničko- tehnološki objekti testiraju se i do godinu dana, ali mi ćemo mnogo brže završiti probni rad. Želimo da iskoristimo taj period, da se naša posada na pravi način upozna sa svim sistemima, a onog trenutka kada budemo sigurni da je sve perfektno, završićemo porobnu fazu“ naveo je Jovanović.

On je dodao da u DATA centru  trenutno radi 10 mladih stručnjaka sa Univerziteta u Kragujevcu i Tehničke škole iz Kragujevca, najavljujući da će se  uskoro ukazati potreba za još 50 obrazovanih kadrova iz oblasti IT, mašinstva i energetike, pa je pozvao mlade ljude iz Kragujevca i cele Srbije da im se jave.

Ceo kompleks  ove  svojevrsne banke  podataka,  prostire se na 14.000 kvadrata, a u svom sastavu ima 1.080 rek ormara za skladištenje i čuvanje podataka.

Foto: Grad Kragujevac

Vrednost prve faze izgradnje ovog objekta je oko 30 miliona evra, a Jovanović je najavio i izgradnju „zgrade 2“  u kojoj će se čuvati podaci  bezbednosnih službi u Srbiji, odnosno MUP-a, Vojske i Bezbednosno informativne agencije (BIA). Taj objekat, kako je rekao, trebalo bi da bude završen do januara 2022. godine.

 Dašić: Ovo je budućnost, ne možemo da živimo od stare slave

 

Za sedište Državnog DATA centra, Kragujevac je izabran zbog povoljnog  geostrateškog položaja, a prednost u odnosu na druge gradove dalo mu je  sedište  Univertziteta i blizina autoputa. Takođe, Kragujevac je na dovoljnoj udaljenosti od brana i objekata hemijske industrije, kao i van koridora redovnih letova aviona, pa su i to bile značajne prednosti  za sedište ove državne institucije.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić nije skrivao zadovoljstvo što, pored tradicionalne industrije automobila i vojne opreme, grad počinje da se razvija i u informacionim tehnologijama.

„Ne možemo da živimo od stare slave, ovo je iskorak u industriju pametnih tehnologija i čvrsto verujem da će Kragujevac postati magnet za mladost i pamet Srbije. Naravno, i dalje ćemo da proizvodimo, automobile, oružje i tramvaje, ali nove tehnologije otvaraju mogućnosti da pokažemo i uposlimo  sve kapacitete našeg Univerziteta“ rekao je Dašić na otvaranju Državnog DATA centra.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je podsetio da je  početkom godine otvoren gradski Data centar,  namenjen čuvanju podataka Grada, Gradske uprave, svih javnih preduzeća,koji sada, kako je rekao predstavlja stabilan temelj za dalji razvoj ‘’Smart City’’ rešenja, kao i da će podaci svih javnih institucija objedinjeni na  jednom mestu, olakšati građanima Srbije da dođu do željenih informacija.

„Otvaranjem DATA centra, za korak smo bliže cilju da stanovništvo celokupnu komunkaciju sa državnom upravom može da obavlja preko interneta, direktno iz svog doma, ili sa radniog mesta, bez lutanja od šaltera do šaltera“ zaključio je Dašić.

Na otvaranju preko 300 ljudi

Otvaranju  Data centra, prema proceni novinara,  prisustvovalo je preko 300 ljudi,  iako je u okviru protivepidemijskih mera,  na snazi zabrana okupljanja. Među prisutnima su bile  brojne novinarske ekipe, ali i zvanice iz privatnog i državnoig sektora, između ostalih, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Na pitanje novinara, zbog čega je u jeku trećeg talasa epidemije, organizovan događaj sa velikim brojem okupljenih ljudi,  premijerka Ana Brnabić je odgovorila da su svi prisutni ‘’na radnoj obavezi’’.

„Ovo je uobičajena radna obaveza, a u svim radnim obavezama možete da imate više od pet ljudi. Zbog toga možete da imate više od pet ljudi u školi, ili u Skupštini,  ili na radnom mesto novinara. Dakle, ovo je radna obaveza, svi poštuju protivepidemijske mere, pa smo i ova pitanja predvideli na otvorenom, a ne u objektu“, odgovorila je premijerka.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar