Predrag Kon, Krizni štab Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Brojevi novozaraženih svakog dana su sve veći u Srbiji, a iz SZO najavljuju da će sledeće nedelje biti čak do 3.000 zaraženih. Svoju najavu imao je i Krizni štab, koji će se sastati sledeće nedelje kako bi raspravljao o novim merema jer su stare očigledno nedovoljne. Dok građani nestrpljivo čekaju šta će se odlučiti, struka poručuje da se sa merama zakasnilo, te da nove i nisu neophodne budući da se ni trenutne ne primenjuju.

Četvti talas koronavirusa počeo je da se zahuktava ranije nego što su predvideli lekari I članovi Kriznog štaba. Nedeljama se nagoveštavalo da će gotovo izvesno stići novi talas, ali da se očekivalo da bude najranije u septembru. Sistemsko nepoštovanje mera, festivali, usporavanje vakcinacije, sportske priredbe, dovele su Srbiju u situaciju da već sredinom avgusta ima pune bolnice i hiljade zaraženih.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je situacija u Srbiji jako ozbiljna, te da već sledeće nedelje možemo očekivati i do 3.000 zaraženih.

„Jako je ozbiljna situacija, ne samo da su brojke već sada velike, već se brzo povećavaju. Mi možemo očekivati preko 3.000 novoobolelih dnevno već sledeće nedelje, a onda ta brojka može još da poraste“, navodi Ivanuša.

Struka je od početka leta apelovala da se poštuju mere i da će novi talas doći ranije, ukoliko se virus ne spreči da se kreće u populaciji, ali njihove slutnje olako su shvaćene. Epidemiološkinja Lela Ilić rekla je u izjavi za Nova.rs da se merama zakasnilo, ali da se ni ove trenutne nisu mnogo poštovale.

Lela Ilić, epidemiolog
Lela Ilić, epidemiolog Foto: N1

„Krizni šta je zakasnio. Trebalo je da se donose I poštuju adekvatne mere kada je bilo još 100 zaraženih.  Nakon toga su obećavali ljudima da će razmotriti situaciju kada bude 500 zaraženih. Sve ovo su epidemiolozi najavljivali još početkom leta”, rekla je Ilić u izjavi za Nova.rs.

Ona je istakla da Krizni štab treba da se izbori da se poštuju već propisane mere.

„To znači da ako je jedna od mera nošenje maski u prodavnicama, tržnim centrima, prevozu, to znači da se one poštuju. Pošto mi nemamo nikakvu kontrolu sprovođenja mera, to znači da mi i nemamo primenu meru. U krajnjoj liniji nije korektno da brojevi dođu do 3.000 zaraženih, a onda pretiti ili obećavati“, istakla je Ilić I naglasila da joj nije jasno da Krizni štab ništa ne preduzmeo od 100 do 3.000 zaraženih.

Na naše pitanje šta je razlog tome da Krizni štab ne donosi adekvatne mere, Ilić je jasna.

„Postoje dva moguća razloga. Ili oni ne znaju šta treba uraditi, u šta ne verujem, ili ne mogu i ne smeju“, zaključila je Ilić.

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je Nova.rs da ne očekuje da će se doneti izrazito restriktivne mere, a još manje da bi se one poštovale.

„Prevelika je polarizacija u društvu, prisutna je društvena kakofonija. Lično ne verujem da će se uvesti restriktivne mere, a još manje verujem da bi se mogle sprovesti, niti da će se poštovati. U javnosti vidimo međusobno otpuživanje dok ljudi svakog dana tiho umiru od koronavirusa, a nekoliko lekara nose na svojim leđima ovu situaciju i primaju bes isfrustriranog naroda. Sve je to neprihvatljivo“, kazao je doktor Janković u izjavi za Nova.rs.

Foto: Printscreen/YouTube/Niški Portal

On je podvukao da je velika odgovornost medija koji omogućavaju „marginalnoj, minornoj ali nažalost jako posvećenoj i dobro organizovanoj grupi socijalnih ekscentrika da stvori utisak da su ogromna većina“.

„Rezultat svega je samo patnja, bol, tuga I na kraju smrt“, zaključio je Janković.

Naš portal kontaktirao je I članove Kriznog štaba, ali nam se javila samo doktorka Tanja Jovanović koja je za Nova.rs kazala da se sednica očekuje na samom početku iduće nedelje, a da se predlozi još uvek razmatraju.

„Sednica će verovatno biti na samom početku nedelje. Predloga za nove mere ima više, a za sada ih razmatramo“, rekla je Jovanović za Nova.rs, ali nažalost nismo uspeli da saznamo koje mere su „na stolu“.

Nova.rs kontaktirala je i druge članove Kriznog štaba – Predraga Kona, Branislava Tiodorovića, Mirsada Đerleka – ali nismo dobili odgovore do objavljivanja teksta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram