Foto: Blythswood Serbia

Građani Velike Britanije, u svojim domovima spakovali su skoro osam hiljada novogodišnjih paketića, koji će preko Humanitarne organizacije "Blajcvud Srbija"(Blythswood Serbia) i kragujevačkog Kulturnog centra "Ummus" biti uručeni deci iz socijalno ugroženih porodica i osobama sa invaliditetom u nekoliko srpskih gradova.

Svi novogodišnji paketići koji su stigli iz Velike Britanije, praktično su personalizovani i razvrstani prema polu, uzrastu i potrebama dece i odraslih kojima su namenjeni, pojasnio je David Armuš iz organizacije „Blajcvud Srbija“.

„Cilj nam je da svako dete ili svaka odrasla osoba dobije ono što će joj biti korisno“ kaže Armuš za Nova.rs i dodaje da Blajcvud Srbija već 14 godina realizuje ovaj projekat.

Oko osam hiljada paketića biće podeljeno u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, Ćupriji, Paraćinu, Jagodini i Ruskom Krsturu. Napominje da u tim gradovima imaju dobru saradnju sa lokalnim organizacijama koje pomažu najugroženijim porodicama, staračkim domaćinstvima i udruženjima osoba sa invaliditetom, pa će na osnovu njihovih podataka poklone dostaviti svima koji su u materijalnoj potrebi.

„Ovo je jedan prirodan projekat koji u Velikoj Britaniji podržava na stotine volontera, porodica, individualaca, donatora, čak i cele škole. Oni preko cele godine prikupljaju igračke, slatkiše, školski pribor, stredstva za higjenu, zimsku odeću i sve to razvrstavaju prema uzrastu i pakuju u posebne poklon kutije. Paketići su raznovrsni i sadrže od svega po malo. Takođe, ove godine imamo i pakete koji su namanjeni staračkim domačinstvima koja će obići naši volonteri i uručiti im ih“, rekao je Armuš.

Ove godine već su podeljeni paketići u Udruženju gluvih i nagluvih, osobama sa oštećenim vidom, deci sa cerebralnom paralizom, kao i na Klinici za pedijatriju u Kragujevcu, a podela širom Srbije trajaće do kraja januara.

„U ovako teškim okolnostima, nama nije cilj da rešavamo problem sirmomaštva, već da pomognemo i obradujemo one kojima je to najpotrebnije i kojih se možda niko nije setio pred predstojeće praznike“, istakao je Armuš.

Humanitarna organizacija ‘’Blythswoodcare’’ nalazi se u Škotskoj, a paketići se pakuju u celoj Velikoj Britaniji. Ovi novogodipnji pokloni namenjeni su deci u celoj Jugoistočnoj Evropi, a pakete za Srbiju pripremaju volonteri iz Engleske. Za 14 godina, koliko traje ovaj humanitarni most, u Srbiju je stiglo preko 150.000 novogodišnjih paketića.

Bonus video: Jelena Vukićević i Branislav Platiša – Magija Deda Mraza mora da postoji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare