Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Opštoj bolnici u Novom Pazaru danas je dostavljena medicinska i zaštitna oprema prikupljena u humanitarnoj akciji koju je u ponedeljak pokrenuo Fond B92 sa Srpskim filantropskim forumom.

Aktivista Marko Oljača rekao je novinarima da je „važno da brinemo jedni o drugima, da se čuvamo, ne lažemo i da pričamo o problemima“.

„Ukoliko vam još nešto treba, javite, ne samo u Novom Pazaru, Tutinu ili Sjenici, već i u drugim gradovima. Pokušaćemo da obezbedimo pomoć za sve. O problemima je važno pričati, jer možemo zajedno da ih rešimo“, rekao je Oljača.

On je rekao da je dans dostavljenu pomoć svojim donacijama omogućilo 400 ljudi, a da je prikupljanje krenulo na poziv aktivistkinje iz Novog Pazara Aide Ćorović, na Fejsbuku.

„Mi smo se kao pojedinci organizovali i za tri dana prikupili sve što su nam ovdašnji lekari rekli da im treba. Da se organizujemo, kupimo sve po nabavnim cenama, obezbedimo logistiku i danas uručimo pomoć“, rekao je Oljača.

„Čuvajte se i ne brinite. Dok smo zajedno, bićemo dobro“, rekao je on.

Aktivista Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Dobrica Veselinović istakao je da su želeli da Novopazarcima pokažu da su uz njih i da im bar tako olakšaju situaciju.

„Ovo je pomoć koju smo prikupili za tri dana, a ako bude potrebe, planiramo da nastavimo akciju i za ostale gradove, pošto vidimo da je odgovor države neodgovarajući“, rekao je Veselinović.

Vrednost prikupljene opreme za zdravstvene ustanove u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici je oko 1,7 miliona dinara.

Po listi prioriteta tri ustanove, nabavljeni su: 7.900 pari hirurških rukavica, 3.000 hirurških maski i 250 maski N92, 500 jednokratnih zaštitnih mantila i 50 višekratnih hirurških mantila, 30 zaštitnih odela, 200 vizira, 100 zaštitnih naočara, po 1.000 komada kaljača i zaštitnih kapa, 500 litara alkohola od 70 odsto i 300 litara dezinfekcionih sredstava.

Nabavljeno je i 1.000 kompleta za infuziju, 400 maski za kiseonik, 50 digitalnih toplomera i 15 beskontaktnih toplomera, 3.000 komada vitamina C i 50 komada Longacefa, 600 nosnih kanila za odrasle, 120 komada hirurških kompresa, 200 „lopata“, 150 komada „guski“, 25 pulsnih oksimetara, sedam invalidskih kolica i 10 tenziometara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare