Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Oko milion građana Srbije, koliko ih se svake godine zaputi ka Grčkoj, po svemu sudeći džabe očekuju sutrašnji dan, kada bi Grčka trebalo da izvrši “reviziju” svoje odluke s početka jula, kada je građanima Srbije bio u potpunosti zabranjen ulaz u nekadašnjeg južnog suseda.

Jer, prema nezvaničnim podacima, Grčka će zabranu ulaska građana Srbije produžiti i nakon 15. jula, i to barem do 1. avgusta, što znači da građani Srbije neće moći da uđu u Grčku ni sa negativnim PCR testom.

Sudeći prema očajnom stanju sa epidemijom koronavirusa u Srbiji, male su šanse da Grčka i tada promeni svoju odluku, a ako to ipak i učini, i dalje ostaje praktična nepremostiva prepreka negativan PCR test “ne stariji od 72 sata” po dolasku na granicu – svedočanstva su mnogih naših sugrađana da testove čekaju i duže od nedelju dana.

Stoga se ponovo postavlja pitanje – gde građani Srbije mogu da odu na more, ili u inostranstvo?

Gde ne možemo bez karantina i/ili PCR testa

Prekjuče je hrvatska vlada odlučila da će građani Srbije koji putuju u Hrvatsku morati da provedu dve nedelje u karantinu po ulasku u zemlju. Građani Srbije mogu da uđu i uz negativan PCR test, ali „koji nije stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz)“. Ovo, opet, praktično je neizvodljivo za građane Srbije, koji po nedelju dana čekaju rezultat PCR testa.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ova mera Hrvatske se ne odnosi na zdravstvene radnike i istraživače, prevoznike i putnike u tranzitu.

Takođe, i Mađarska je pooštrila mere, pa će od srede građanima Srbije biti dozvoljen ulazak u ovu zemlju samo uz lekarski pregled i odlazak u karantin.

Tokom vikenda je i Italija, jedna od zemalja najteže pogođenih koronavirusom, uvela obavezan dvonedeljni karantin za građane Srbije koji uđu u ovu državu.

BBC je u petak preneo saopštenje britanske vlade da je Srbija skinuta sa liste zemalja čiji građani ne moraju da idu u karantin po dolasku u Veliku Britaniju – zbog povećanja slučajeva Kovid 19.

Foto:EPA-EFE/Alessandro Crinari

U petak je i Severna Makedonija, koja je takođe teško pogođena novim žarištima koronavirusa, saopštila da građani Srbije, Crne Gore, BiH i Kosova za ulazak u Severnu Makedoniju moraju obavezno imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, izuzev za tranzit ne duži od pet sati.

Takođe, sva lica koja ulaze u Rumuniju iz Srbije, bez obzira na državljanstvo, u obavezi su da poštuju restriktivnu meru 14 dana izolacije u kućnim uslovima.

Gde ne možemo uopšte

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio je u petak državljane Austrije da ne putuju u zemlje Zapadnog Balkana i da tamo ne plaćaju testiranja na COVID-19,  jer je svakodnevno sve više slučajeva zaraze „čije poreklo može da se poveže sa Zapadnim Balkanom”, kazao je Kurc.

Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Ujedno, Sebastijan Kurc je doveo u pitanje validnost jeftinih testova na COVID-19 na odmorišnim destinacijama u zemljama Zapadnog Balkana, koji austrijskim državljanima omogućavaju da se slobodno kreću nakon povratka u Austriju. Inače, Austrija je još 1. jula saopštila da, uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, ne otvara svoje granice za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane.

Crna Gora odavno drži svoje granice zatvorenim za Srbiju,

Nakon što je 1. jula otvorila svoje granice, Holandija ih je u četvrtak, 8. jula, zatvorila granice za putnike iz Srbije i Crne Gore.

Foto: Shutterstock

Nemačka je od drugog jula dozvolila ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece sa licima koja se već nalaze u Nemačkoj, visokokvalifikovanim licima sa nostrifikovanom diplomom koji mogu dokazati da postoje hitne ekonomske razloge za njihov odlazak u Nemačku, kao i studentima, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u Nemačku, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana, objavila je ambasada Nemačke na svojoj Fejsbuk strani.

Gde možemo

Bugarska granica je još uvek otvorena za državljane Srbije bez ikakvih ograničenja.

Takođe, ni Albanija ne traže izolaciju niti negativan PCR test, tako da građani Srbije mogu i u Albaniju na more.

Neum / Foto:Shutterstock

Slično, još uvek je otvorena granica sa Bosnom i Hercegovinom, pa građani Srbije mogu i u Neum na more, bez ikakvih ograničenja.

Ako nemate problem da letite avionom usred pandemije, možete otići i u Tursku ili Španiju, koje su takođe otvorene bez ograničenja.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare