Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović upozorio je večeras građane da je potrebno da budu znatno disciplinovaniji, jer se korona virus širi direktnim kontaktom i ako ne sprečimo geometrijski rast obolelih iz kontakta ulazimo u italijanski scenario.

On je rekao da je porast broja obolelih od korona virusa u Srbiji bio očekivan i posledica je povećanog broja ulazaka u zemlju ljudi iz zaraženog područja, a najvećim delom toga što molbe i apeli da se smanje kontakti nisu dali očekivane rezultate.

Stevanović je zamolio građane da poštuju apele, kako ne bi došlo do masovnijeg oboljevanja u narednom periodu. On je rekao da pored zabrane kretanja uveče, tokom dana ima dosta građana na setalištima i dečjim igralištima, punih prodavnica i da bliski kontakti bez obzira što su na otvorenom prostoru predstavljaju takođe veliki rizik za prenos infekcije.

On je istakao da treba imati u vidu da je ovo novi virus, nova bolest, da niko ne zna sve o njoj već da preostaje da učimo na tuđim iskustvima.

Stevanović je rekao da je 48 sati pre početka prvih simptoma oboleli najzarazniji.

„Mi smo ljubazan i druželjubiv narod i imamo tradiciju pozdravljanja uz poljubac, ali treba da znamo da to sada može biti potencijalno smrtonosno ne zato što neko ima lošu nameru, već zato što ne znamo da smo bolesni i zato moramo da držimo distancu, da se povučemo, sklonimo sa ulice, javnih mesta koliko je moguće“, upozorio je Stevanović.

„Deca dobar rasadnik virusa“

On je rekao da se pokazalo da do sada deca nisu toliko ugrožena i da ne oboljevaju od teške kliničke slike.

„Videćemo sa kolegama iz Kine da li se negde ili kod njih lečenje kod dece završilo nepovoljno, ali svejedno treba znati da su deca dobar rasadnik infekcije i zato je važno da poštujemo mere“, istakao je Stevanović.

On je rekao da neke službe moraju da rade, a sve one koji to ne moraju zamolio da ostanu kod kuće.

Stevanović je zahvalio predsedniku Srbije, vladi, kompanijama i svim donatorima i volonterima na pomoći i u opremi i predanom radu i dodao da ako se građani nonšalantno budu ponašali ta oprema neće biti dovoljna.

„Da bi sav taj napor bio efikasan važno je da ostanemo kod kuće“, poručio je direktor Infektivne klinike.

Jovanović: Naredne dve nedelje ključne

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović naglasila je da su naredne dve nedelje ključne u borbi protiv koronavirusa. Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da je u svetu obolelo 272.000 ljudi, da je umrlo 11.252 osobe, od čega 4.032 samo u Italiji.

„Španija ima hiljadu smrtnih ishoda, a Nemačka koja ima duplo manje zaraženih samo 45 smrtnih ishoda. To pokazuje razlike u primenjenim merama“, rekla je doktorka Jovanović.

Kako je dodala, cilj je da se nastavi borba koja će se sastojati iz izolacije, kućne izolacije, uz maksimalnu primenu higijenskih mera, provetravanje, dezinfekciju prostora i relaksaciju.

Jovanović je apelovala na građane da imaju poverenja u lekare i stučnjake, kao i da obrate pažnju na sve prijatelje, kolege, porodicu, njihove eventualne simptome i temperaturu, te da ako se pojavi neki simptom treba prekinuti takav kontakt.

Ponovila je da kod većine slučajeva bolest ne daje komplikacije, ali da se ne sme dozvoliti masovno širenje i zato su mere od ključnog značaja.

„Mi smo veoma dobri i naredne dve nedelje su za nas ključne“, rekla je Jovanović.