Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Skoro trećina proizvoda od plastike, testiranih na tržištu Srbije, sadrži povećanu količinu ftalata, opasne supstance koja štetno deluje na zdravlje ljudi i koja je u zemljama Evropske unije (EU) zabranjena iznad koncentracije od 0,1 odsto u potrošačkim proizvodima, pokazuju rezultati istraživanja organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem i češkog udruženja Arnika, kao i šest partnerskih organizacija civilnog društva iz Srbije.

Ftalati su, kako se objašnjava, pronađeni na proizvodima od mekane plastike poput školske torbe, ranca, kabanice, dečjih papuča, nesesera od PVC plastike, veštačke kože, PVC cirada, PVC tapeta i patosnica za automobile.

Testirano je 36 proizvoda koji su kupljeni u poznatim prodavnicama i reč je ili o domaćim ili o evropskim proizvođačima. Od ukupno 36 testiranih proizvoda kod 10 je pronađeno povećano prisustvo ftalata.

Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Govoreći o istraživanju prisustva ftalata u proizvodima od mekane plastike, Valentina Mart iz ALHema ističe da je zabrinjavajuće je da su ftalati pronađeni u proizvodima većinom namenjenim deci i mladima.

Pored toga, četiri analizirana ftalata su detektovana u repromaterijalu kao što su PVC materijali i veštačka koža gde izloženost potrošača može biti značajna“.

 

Foto:AP Photo/Luca Bruno

Ona je objasnila i da je, u okviru istraživanja, proizvođačima i trgovcima čiji su proizvodi imali više od 0,1 odsto ftalata poslata informacija o tome ali da nisu ni od jednog dobili odgovor.

„ALHem je više puta do sada upozoravao javnost na povećano prisustvo ftalata i supstanci koje spadaju u SVHC kategoriju, tzv. supstanci koje izazivaju zabrinutost u predmetima od opšte upotrebe. Cilj ovog istraživanja, kao i ranijih upozorenja, jeste bolja zaštita potrošača kroz hitnu zabranu prisustva ftalata i drugih opasnih supstanci čije je prisustvo u proizvodima zabranjeno u Evropskoj uniji.  I sada su trgovci i proizvođači obavezni da informišu potrošača ukoliko njihov proizvod sadrži SVHC supstance. Ovo pravo potrošača zasnovano je na Zakonu o hemikalijama RS kao i na evropskom propisu REACH“ objašnjavaju iz ove ogranizacije.

Podsećaju da potrošači mogu i sami da zatraže od proizvođača i trgovaca informaciju o tome da li njihov proizvod sadrži neke od ovih supstanci, i to korišćenjem aplikacije Scan4Chem koju je ALHem ranije predstavio javnosti.

Korišćenjem ove aplikacije, potrošači mogu da provere da li neki proizvodi sadrže SVHC supstance ili da zahtevaju od proizvođača da tu informaciju učine dostupnom javnosti.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare