Foto: N1

Prvo su sadili cveće u pukotine na putu, a onda su organizovali koncert na kom se pevalo od muke. Ovog puta stanovnici Koteža pozivaju sve na turističku avanturu inspirisanu eko-kataklizmom, kako bi ponovo na satiričan način ukazali na ozbiljne probleme koje nadležni godinama ignorišu.

Za sve kojima je pandemija koronavirusa pokvarila plan da putuju van zemlje i one koji ne žele da obilaze mesta u Srbiji koja su već maltene svi obišli, udruženje građana Kotež pripremilo je „last minute“ i „all inclusive“ ponudu. Garantuju nezaboravne doživljaje, a ekipa N1 obišla je tu, kako kažu Kotežani, buduću hit destinaciju.

Po uzoru na Černobilj, koji je postao pravi turistički bum, i Kotež želi da sa turistima podeli svoje čari. A sve to besplatno. I na samo dvadesetak minuta vožnje od centra Beograda. Naravno, kad nema zakrčenja saobraćaja.

Ekipa N1 stigla je na prvu lokaciju. Nije baš nacionalni park, ali bar je parkić. Dobro, nekad je bio, ali to ne znači da ne može da se uživa, rekli su ljubazni domaćini.

„Evo ovde je zauzeće zelene površine, jedan velelpni objekat koji možemo nazvati, hajde da kažemo, nije baš „Crown Plaza“, ali liči na nju, gde imate, eto, mogućnost da ne budete pokriveni putnim osiguranjem naše turističke agencije zbog, vidite i sami, pasa lutalica“, kaže Danijela Nestorović, iz udruženja građana „Kotež“.

Ona je navela da je rizično i da ne žele da snose odgovornost, ali da je svakako za avanturiste.

Nekada davno, sedamdesetih godina ovo je bio park, za decu. Ispod granja se nalazi kocka sa peskom gde su se deca ranije igrala. Bile su ljuljaške, tobogani, klackalice…

Foto: N1

Nedaleko od mesta gde deca imaju svu slobodu da zamišljaju kako izgleda igranje u parku, poput onog na Tašmajdanu, očekuje vas još jedan biser Koteža. Zapravo – smaragd.

„Ovo je glavna turistička atrakcija. Pa hajde da kažemo, pre nekih pedesetak godina i da se kupa i da se peca i da se zabavlja, sada kao što vidite ovo izgleda ovako – prava smaragdna rečica. Ovde se radi o fekalnoj vodi koja se izliva iz kuća, privatnih zgrada i tako dalje“, kaže Danijela Nestorović.

Ni ljubitelji mira i tišine neće otići iz Koteža razočarani, jer na samo dva kilometra vazdužne linije od Dorćola nalazi se prava idila.

„Mi ne idemo na Košutnjak, jer je ovo naš Košutnjak. Mi ovde za prvi maj roštiljamo, mi ovde provodimo sve svoje slobodno vreme, zajedno sa decom šetamo“, kaže Dušica Lazić, iz udruženja građana „Kotež“.

Foto: N1

Upitana da li uživa u tom šarenilu, ona navodi:

„Naravno, pa pogledajte molim vas, pogledajte, ovo je. Ovo je galerija na otvorenom.“

Ekipa N1 obišla je i plažu nekadašnje ekološke oaze – Jokićev dunavac, iako je kupališna sezona za nama.

„Ovo je naše Mrtvo more i zato vas molim da ne idete na egzotične lokacije i dajete mnogo novca… Čak možete da vidite i dva preživela labuda. Pre ih je bilo 17“, kaže Lazić.

U znak sećanja na stradale labudove posetitelji će 10. oktobra u vodu pustiti papirne. Biće tu i javnih ličnosti, prave gozbe, koktel majstori, a možda to napokon pruivuče i donosioce odluka koji se godinama ne odazivaju na druženje sa Kotežanima.