Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima prohodni su za saobraćaj, saopštilo je danas javno preduzeće "Putevi Srbije". Problem u saobraćaja prave teretna vozila, šleperi i vozači teretnih vozila koji su na put krenuli bez zimske opreme i sa letnjim i neispravnim gumama.

Zbog najavljenih niskih temperatura „Putevi“ upozoravaju na mogućnost pojave mestimične poledice, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na mostovima, uz apel vozačima da ne kreću na put bez obavezne zimske opreme i da vožnju i brzinu prilagode zimskim uslovima na putu.

Sneg umernog i jakog intenziteta trenutno pada na čitavom području Vojvodine, kao i u zapadnom i centralnom delu zemlje, uključujući i Beograd. Na obilaznici oko Beograda, od tunela Straževica ka Bubanj Potoku, saobraćaj se odvija usporeno.

Trenutno je 1.100 putara i više od 750 kamiona i mašina angažovano na čišćenju snega kako bi se obezbedilo normalno odvijanje saobraćaja.

Ukazuju da bi angažovanost mehanizacije mogla biti i veća u slučaju elementarnih nepogoda, a putari su spremni da reaguju u skladu sa razvojem situacije na terenu.

„Raspolažemo dovoljnim količinama soli, kamenog agregata i rizle kao i hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa. Na pojedinim državnim putevima I i II reda na teritoriji Negotina, Ljubovije, Valjeva, Jošaničke Banje, Kopaonika, Šapca na snazi je obustava saobraćaja za teretna motorna vozila“, navedeno je u saopštenju.

Podnevna merenja pokazuju da je sa 11 stepeni Celzijusa ispod nule najladnije na Kopaniku, dok je na Zlatiboru izmereno – 5. Temperature oko nule izmerena je u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Kragujevcu.

Meteorolozi za nedelju i ponedeljak najavljuju dodatno zahlađenje i temperature od -15 do – 17 na Kopaniku, oko -9 i -10 na Zlatiboru, do – 3 i – 5 u Negotinu i Negotinskoj krajini.

Maksimalne temperature u nedelju i ponedeljak neće prelaziti tri stepena Celzijusa, pokazuje prognostička karta RHMZ.

Bonus video – Gužva na autoputu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar