Mulj u Ibru i otrovana riba Foto:SSP

Dok se veći deo Srbije u ovim sušnim letnjim danima suočava sa nestašicom vode žitelje grada pored Ibra brine njen kvalitet koju piju, jer su se, kako kažu za Nova.rs u ovoj reci pojavile mrlje, mulj i supstanca koja podseća na pepeo.

Stevo Radosavljević iz Kraljeva voli uveče da prošeta pored reke kako bi se osvežio nakon ogromnih i nepodnošljivih dnevnih vrućina.

„Primetio sam sa mesta na mesto da je voda zamućena. Iskreno da vam kažem brinem kakvog je kvaliteta budući da je vodostaj Ibra mali, a mi vodu iz te reke koristimo za kućne potrebe, spremanje hrane, ličnu higijenu“, ispričao je on za Nova.rs. Sličnog mišljenja su i ribolovci sa kojima smo razgovarali. Oni navode da su kod Mataruške Banje primetili mrtve ribe.

„Pretpostavljamo da je i u pitanju suša, jer na pojedinim mestima Ibar može da se pregazi, a skoro da se ne okavse noge. Međutim, ne možemo da isključimo mogućnost da je do pomora ribe došlo i zbog zagađenja reke“, navode sagovornici portala Nova.rs.

Ovim povodom se oglasio i kraljevački Gradski odbor SSP koji je saopštio da je vodostaj ove reke danima nizak, što nije čudno ako se uzme u obzir da je sušni deo godine i da je priliv vode u reku smanjen izgradnjom MHE na njenim pritokama uzvodno od Kraljeva.

Mulj u Ibru i otrovana riba Foto:SSP

„Ono što gradjane brine nije vodostaj, već činjenica da je voda u Ibru crne odnosno tamno braon boje već nekoliko dana.Da nije u pitanju nizak vodostaj postalo je jasno nakon pojave mrtvih riba u reci nedaleko od Mataruške Banje“, potvrđuju informaciju koju smo dobili od ribolovaca.

Prema njihovoj oceni ekosistem Ibra je ugrožen, ali i zdravlje Kraljevčana, a šta je uzrok najnovijeg ekološkog akcidenta može samo da se nagađa.

„Zagađivači su brojni. Da li je kao i u januaru ove godine u pitanju izlivanje jalovišta koja se nalaze u gornjem toku Ibra nedaleko od Leposavića? Niko se godinama ne trudi da to sanira i spreči potencijalnu ekološku katastrofu. Deo krivice za zagadjenost reke snose i gradjani koji žive uzvodno i koriste je kao deponiju bacajući u njega velike količine otpada koji se zadržava u reci ali i na njenim obalama“, navode iz SSP.

Činjenica je, kako naglašavaju, da će ovakvo neodgovorno ponašanje nadležnih, ali i pojedinaca dovesti do ekološke katastrofe i uništenja reke Ibar, ali će i Kraljevo, grad od 100.000 stanovnika, ostaviti bez vode za piće.

„Mi, iz Stranke slobode i pravde postavljamo pitanja: Ko zagađuje Ibar ovih dana? Da li će i kada nadležni da reaguju? Kada će napredna vlast iz čijih redova je i direktor „Srbijavoda“ rešiti pitanje jalovišta u Leposaviću ali i divljih deponija koje se nalaze u gornjem toku Ibra? Ko će biti odgovoran za narušavanje zdravlja građana Kraljeva ukoliko voda zaista nije za piće? Sve su uništili, zemlju, vazduh i vodu! Vreme je da reagujemo! Da ustanemo protiv bahatosti, bezobrazluka i laži i odbranimo našu reku i sve druge ugrožene reke u Srbiji. Ibar ipak neće stati „, navela je Milica Aleksić, predsednica kraljevačkog GrO SSP.

Sa druge strane, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić nam je rekao da je voda hemijski i bakteriološki ispravna i dodao da je o tome bilo reči na jučerašnjoj sednici Gradskog veća.

Milica Aleksić, predsednica kraljevačkog GrO SSP Foto:SSP

Za to je ipak zadužen Zavod za javno zdravlje i JKP „Vodovod, dodao je on i prosledio nam izjave direktora ZZJZ i tog javnog preduzeća.

Prema rečima čelnika JKP „Vodovod“, Aleksandra Protića tačno je da je voda u poslednjih par dana mutna, te da građani sa pravom pitaju o čemu je reč.

„Prave adrese za te odgovore su Vodna i Sanitarna inspekcija, ali u saradnji sa njima izdat je nalog da se voda iz Ibra uzorkuje u Raški, Mataruškoj Banji i na potezu kod Ušća. Pretpostavljamo da ćemo do ponedeljka znati pravi uzrok. To što je reka zamućena ne znači da je zdravlje građana ugroženo, o čemu svedoče ispitivanja koje je izvršio kraljevački ZZJZ „, naveo je Protić.

Direktor ove ustanove, Aleksandar Macan kaže da ZZJZ tri puta sedmično, inače, sprovodi uzorkovanje vode, što je propisano zakonskim normativima.

„Sa siurnošću tvrdim da je voda tokom cele godine ispravna. Mi nismo nadležni za kontrolu, nego Vodna i Sanitarna inspekcija, kao i Agencija za zaštitu životne sredine, ali nas je grad angažovao tako da, prema toj kategorizaciji rezultati analiza su zadovoljavajući“, naveo je on.
Prema Macanovim rečima, hidrološka situacija je jako loša što, kako ocenjuje, pogoduje pojavi mulja, ali na svu sreću, niko od građana se nije javljao Hitnoj službi sa nekim zdravstvenim problemima uzrokovanim kupanjem ili korišćenjem vode.

„Sa poboljšanjem hidrološkog stanja popraviće se i kvalitet vode u Ibru, a mulj koji se nataložio će nestati. Ponavljam, voda je ispravna za upotrebu, a šta se dešava konačnu reč će dati nadležna Agencija“, zaključio je direktor kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare