Foto:Tara Radovanović/Tanjug; Goran Srdanov/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok je Krizni štab proteklih nedelja odlagao zasedanja i donošenje oštrijih mera, lekari iz bolničkih crvenih zona su upozoravali na to da su im kapaciteti krcati i da se jedva bore sa prilivom novozaraženih. Apele je upućivala i direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević, koja je više puta ukazivala na dramatičnost situacije i na to da je primorana da otvori nova odeljenja za zbrinjavanje teških pacijenata. Čuvši te apele, Nova.rs je uporno pokušavala da od nadležnog Ministarstva zdravlja dobije dozvolu za razgovor sa doktorkom Adžić i i za posetu toj ustanovi, ali naši mejlovi, pozivi i poruke ostaju bez ikakvog odgvora nadležnih.

Postavlja se pitanje, šta to Ministarstvo, na čelu sa Zlatiborom Lončarom, pokušava da sakrije? Kao logičan odgovor nameće se prikrivanje epiloga beskonačno zakazivanih, pa otkazivanih sednica Kriznog štaba i zakasnelih mera.

U požrtvovanost lekara smo se uverili kada smo 20. januara obišli crvenu zonu bolnice u Batajnici, tada nam je to bilo odobreno. Ipak, sav napor koji medicinari podnose već mesecima obezvređen je time što se ignorišu njihovi zahtevi i apeli. Dok su lekari, a među njima i direktorka bolnice u Batajnici doktorka Adžić Vukičević, nedeljama unazad tražili pooštravanje mera, Kriznom štabu se nije žurilo.

Više puta je odlagano i isčekivano donošenje novih, rigoroznijih mera. Dok su lekari tražili da se sve zatvori na barem dve nedelje, usvajane su polovične mere kojima je trajanje oročavano od vikenda do vikenda. Možda je baš efekte svega toga i prepune bolničke postelje trebalo sakriti od Nova.rs. Možda bismo uživo videli i čuli ono o čemu svi prčaju i svi to znaju, ali se sprave da ne čuju: čim se jedna postelja oslobodi, u nju leže sledeći pacijent, kao na traci.

Ono što bismo zatekli u crvenoj zoni batajničke bolnice je, po svemu sudeći, rezultat utakmice koja se već nedeljama vodi imeđu medicinskog i političko-ekonomskog dela Kriznog štaba, a žrve su lekari i medicinsko osoblje u „Batajnici“, ali i ostalim kovid bolnicama širom Srbije.

Dok je broj zaraženih rastao iz dana u dan, direktorka „Batajnice“ se, očigledno uz dozvolu nadležnog Ministarstva, pojavljivala na nekim drugim medijima, poput televizije Pink, Prve televizije, davala je izjave za „Večernje novosti“ i Radio-televizuju Srbije, ali joj to nije omugućeno i za naš portal.

brazilski soj korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za to vreme, broj novobolelih prevazilazi 5.000 dnevno. Od pojedinih izvora koji rade u „Batajnici“ saznajemo da osoblje, kao žrtve nepotpunih i nedoslednih pravila, i dalje „gine na frontu“, dok se mere menjaju i kontrolišu na kašičicu.

Sve je slabije interesovanje za vakcinaciju, a britanski soj, koji se neuporedivo brže širi, je sve dominantniji. Kako potencijalnom biračkom telu utuviti u glavu značaj vakcinacije, a pritom ne dozvoliti da se ono zbog toga oseti sateranim u ćošak i, ne daj Bože, pobuni. U takvim glavama, svaka poseta kovid bolnici i ukazivanje na to koliko korona može biti opasna i nepredviva predstavlja bezočnu agitaciju za vakcinaciju. Možda i to treba sakriti, ne provocirati?

Mi smo na njihovoj strani i sve što želimo je da dobijemo šansu da izvestimo o pravom stanju stvari i realnoj slici epidemije. Ukoliko javnost nema celokupan uvid, ne može ni da shvati ozbiljnost situacije i sav značaj poštovanja mera. Ukoliko su mere i ponašanje Kriznog štaba proteklih nedelja bili potpuno adekvatni, onda Ministarstvo zdravlja nema šta da krije, pa će nam dozvoliti da u interesu javnosti obiđemo Batajnicu i porazgovaramo sa direktorkom Tatjanom Adžić Vukičević.

Čekamo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar