Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

U naredne tri godine po 22,6 milijardi dinara izdvojiće se za ostvarenje projekta Beograd EXPO 2027, predviđeno je predlogom budžeta za 2024. To je ukupan iznos od 67,8 milijardi dinara, odnosno oko 578 miliona evra. Država će ovaj projekat realizovati po posebnom zakonu - leks specijalisu, koji zaobilazi javne nabavke.

„Realizacija projekta EXPO BELGRADE 2027 predstavlja opšti interes od značaja za sveukupni privredni razvoj Republike Srbije. Svi postupci koji se sprovode u skladu sa odredbama ovog zakona smatraju se hitnim i svi državni organi i organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, kao i drugi organi i institucije koji vrše javna ovlašćenja dužni su da bez odlaganja izdaju akte iz svoje nadležnosti“, stoji u predlogu posebnog zakona koji je već u skupštinskoj proceduri, zajedno sa Predlogom zakona o budžetu za 2024, piše N1.

Ovaj leks specijalis – Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 – predviđa da se projekat Beograd EXPO 2027 realizuje po fazama.

Iz budžeta za iduću godinu jasno je da je u to ime opredeljeno po 22,6 milijardi dinara u 2024, 2025. i 2026. godini i to samo preko razdela Ministarstva finansija (ima i dodatnih troškova poput milijardu dinara subvencija privatnim preduzećima preko MInistarstva privrede i dr).

Foto:Ministarstvo finansija;

Kada se na ovo doda još po 13 milijardi dinara, koliko je predviđeno za svaku od naredne tri godine za izgradnju Nacionalnog stadiona – dakle ukupno 39 milijardi dinara, dobijamo u zbiru ukupan trošak od bar 106,8 milijardi dinara, odnosno gotovo milijardu evra (910 miliona evra) za ove investicije.

Organizacija Transparentnost Srbija upozorila je da će radovi za izgradnju izložbenog prostora za EXPO 2027, objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukture, čija vrednost bi mogla da iznosi milijardu evra, biti ugovoreni bez primene Zakona o javnim nabavkama „što stvara veliki rizik da troškovi budu veći nego što bi bili u uslovima pune konkurencije“.

„Taj ‘recept‘ je već oproban u nekoliko drugih slučajeva od kojih su najpoznatiji ‘Beograd na vodi’, ‘Moravski koridor’ i (nerealizovani) ‘Južni tok’. Usled isključenja primene Zakona o javnim nabavkama, u slučaju da za izbor izvođača radova budu postavljeni diskriminatorni uslovi, to neće biti moguće osporiti pred bilo kojim državnim organom“, navela je Transparentnost Srbija, piše N1.

Ovaj leks specijalis odnosi se na realizaciju specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, kao i izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona i stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca.

PROČITAJTE JOŠ

„Izgradnja sadržaja van granica prostornog plana uključuje izgradnju nedostajuće infrastrukture, organizovanje pratećih manifestacija izvan obuhvata Prostornog plana, obnovu fasada u određenim urbanističkim zonama i celinama, kao i druga pitanja od značaja za realizaciju navedenog projekta“, stoji u obrazloženju predloga zakona.

Osnivanje novih preduzeća

Predviđeno je i osnivanje preduzeća za sprovođenje projekta EXPO 2027, koje bi trebalo da koordinira sve aktivnosti ovog projekta, ali i pojedinačna privredna društva posebne namene koja će biti zadužena za izgradnju stambenih objekata.

Eksproprijacija

Ovim posebnim zakonom utvrđuje se javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti „u cilju izgradnje objekata u skladu sa Prostornim planom, kao i sa dokumentima prostornog i urbanističkog planiranja“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Svi postupci eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje infrastrukturnih objekata u funkciji realizacije projekta EXPO BELGRADE 2027 sprovode se u skladu sa ovim zakonom na osnovu odluke Vlade kojom se utvrđuje javni interes za izgradnju infrastrukturnih objekata koji su u funkciji projekta EXPO BELGRADE 2027. Korisnik eksproprijacije je Republika Srbija“, stoji u predlogu zakona.

Ko nadzire rad

Upravljač i vršilac stručnog nadzora na projektu je Građevinska direkcija Srbije d.o.o. koja će rukovoditi izgradnjom objekata, kao i pojedinačnim društvima posebne namene koja će biti zadužena za izgradnju stambenih objekata.

Zakon predviđa da lokacije budu predate učesnicima EXPO 2027 do 1. decembra 2026. godine, a unošenje predmeta koji će biti izloženi biće dozvoljeno od 1. marta 2027. godine.

Šta će biti posle

Stanovi i drugi posebni delovi u stambenom kompleksu koji je izgrađen za potrebe javne namene, odnosno smeštaj učesnika manifestacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, po završetku manifestacije mogu se, po komercijalnim uslovima, otuđiti trećim licima, na način, u postupku i pod uslovima koje propisuje Vlada, predviđa ovaj zakon.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Po završetku međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 građevinsko zemljište u otvorenom stambenom bloku koje je u javnom korišćenju prenosi se, bez naknade na jedinicu lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi.

Kompleks paviljona, kao celina koja je planirana kao izložbeni prostor sa paviljonima i pratećim sadržajima, u skladu sa Prostornim planom, po završetku ove međunarodne specijalizovane izložbe ustupa se na upravljanje i korišćenje – Beogradskom sajmu.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar