vremenska prognoza
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Osim što se osećaju lagodnije u kontaktu sa ljudima, pa čak i onim koji su možda inficirani koronavirusom, građani koji su preležali ovaj virus i koji su protiv njega revakcinisani, polako počinju da dobijaju i neke zvanične “privilegije” u Srbiji.

Povezane vesti:

Prema odluci Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, koja je doneta 5. marta, kućni karantin više ne važi za one koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnom osobom ukoliko je prošlo više od dve nedlje od primanja druge doze vakcine i manje od tri meseca od kako su sami bili zaraženi. Za sve ostale i dalje važi obaveza da nakon kontakta sa kovid pozitivnom osobom idu u kućni karantin na dve nedelje.

Ova odluka doneta je jer se smatra da dve nedelje posle kompletne vakcinacije osoba stvara imunitet na koronu, kao i da nakon preležanog kovida 19 antitela traju bar tri meseca kod svake osobe. Građani koji su preležali koronavirus, kada se razbole, takođe se ne tretiraju kao potencijalni kovid pacijenti.

Kod njih se testiranje na koronavirus, u periodu do tri meseca nakon preležane infekcije, sprovodi samo ukoliko osoba razvije simptome bolesti, a da pri tome ne postoji drugi uzrok kojim se može objasniti pojava simptoma.

Prema rečima direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandra Seničića, oni koji su vakcinisani, će ovog leta moći da putuju u Grčku bez dodatnih troškova koje će ostali imati zbog obaveznih PCR, ili eventualno seroloških testova. Osim odluka koje su već donete, ima i onih koje su još uvek na nivou predloga, a koje bi mogle da budu usvojene.

Tako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će gradske vlasti podneti zahtev Kriznom štabu da građanima koji su revakcinisani bude dozvoljeno da prisustvuju najpre utakmicama a kasnije i manifestacijama poput koncerata.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Zašto bi ljudi koji su se vakcinisali i poslušali svoju državu plaćali cenu zbog onih koji ne žele da se vakcinišu”, naveo je Vesić i dodao da će tražiti i da revakcinisanima iz drugih država omogući ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i gradskom prevozu još uvek važi za sve građane. PCR test je pri ulasku u Srbiju takođe obavezan za sve osim građana koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

U tim slučajevima potvrda o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19 još uvek ništa ne znači, ali nije isključeno da bi situacija i na tom polju mogla da se promeni.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare