Foto: N1

Krizni štab bi trebalo da se izjasni da li je to što je dr Branislav Nestorović danas rekao, da nošenje maski više nije neophodno, ujedno i njihov stav, kazao je epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović za Nova.rs. Njegovo mišljenje je da Nestorovićeve izjave, od kojih se drugi stručnjaci ograđuju, odgovaraju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Krizni štab je rekao da maske nisu neophodne u otvorenom prostoru, dok bi u zatvorenom trebalo da se nose“, podseća Radovanović.

Sa druge strane, Nestorović, koji je i sam član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, danas je izjavio da maske više nisu potrebne, već da je dovoljno samo rastojanje od dva metra.

Ovo nije prvi put da dr Nestorovića daje izjave od kojih se njegove kolege ograđuju, a jedna od skorašnjih bila je i poruka građanima da izađu napolje i zaraze se. 

Radovnović smatra da ovakve kontradiktorne poruke, koje dolaze od članova Kriznog štaba, zapravo odgovaraju vlasti.

„Mislim da Vučiću odgovaraju kontradiktorne izjave jer onda Krizni štab dezavuiše sam sebe“, kaže on i objašnjava da se na taj način stvara slika da stručnjaci ne misle isto, pa je onda sreća što postoji Vučić kao autoritet koji će da donese odluku.

 

Otvaranje granica nelogično, moguć skok obolelih

Krizni štab je otvaranje granica predložio jednostrano, mimo svake logike, i to bi moglo da ima negativan uticaj na tok epidemije, kaže .

Pre nedelju dana, 12. maja, Vlada Srbije je usvojila odluku da svako ko ulazi u Srbiju treba da ima negativan test na koronu ili mora 14 dana u izolaciju.

Juče je Krizni štab promenio mišljenje i preporučio Vladi Srbije da od petka više ne zahteva testiranje. 

„Odjednom to nema veze, a objašnjenja su glupa“, kaže Radovanović.

Prvo objašnjenje je bilo da test nije dovoljno pouzdan, podseća on i objašnjava zašto je to besmisleno:

„Nisu svi budale da dva meseca veruju da je test dobar, a sad ne valja. Ako je neko u prvom ili drugom danu inkubacije, test ne postaje još pozitivan, ali to ne znači da nije dobar. Test otkriva najveći broj slučajeva.“

Drugi argument za otvaranje granica je, kako kaže, to što je situacija u Srbiji mirna.

„Situacija uopšte nije mirna kad imate 100 obolelih. A da je mirna, to je razlog više da zatvorite granice da vam ne bi uneli novi virus“, tvrdi epidemiolog.

 

Protest ispred Skupštine bi mogao da utiče na trenutni skok obolelih

Radovanović kaže da je teško proceniti razlog zbog koga se danas pojavio skoro trostruko veći broj zaraženih nego juče, jer Krizni štab nije saopštio u kojim mestima je registrovan najveći broj kovid pozitivnih.

„Kad je u nedelju bilo 114 obolelih, veći deo je bio iz Vranja i Leskovca. Sad ne znam strukturu. Može da se desi da su sad veći broj radnika testirali, a mogu da budu i slučajevi iz severnijih delova Srbije, što bi bilo gore“, tvrdi on.

Veliki broj građana okupio se 11. maja na platou ispred Skupštine Srbije da pruži podršku sa jedne strane poslanicima SNS i s druge strane lideru Dveri Bošku Oradoviću, koji su štrajkovali glađu.

Ovaj skup je organizovan u suprotnosti sa preporukama epidemiologa, na šta su reagovali i mnogi građani na tviteru.

Po Radovanovićevim rečima, okupljanja ispred Skupštine bi sada već mogla da utiču na povećanje broja obolelih.

„To je bilo šest hiljada ljudi, očekivalo se da neki od njih budu zaraženi pa da se onda zaraza prenese dalje“, objašnjava on.

Ukoliko dođe do većeg rasta broja obolelih, ne očekuje uvođenje vanrednog stanja, već postepeno vraćanje određenih mera zabrane.

 

Kon sam bio protiv vanrednog stanja

„Bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki, na osnovu čitavog mog radnog iskustva kroz ovakve situacije mogli bi da „se slikamo“… Tu leži najveća i suštinska zabluda mog prijatelja prof. Zorana Radovanovića, koja traje preko deset godina”, napisao je epidemiolog Predrag Kon u današnjoj objavi na Fejsbuku.

Komentarišući ovu objavu Radovanović kaže da je Kon nekoliko puta sam rekao kako struka nije predložila vanredno stanje, već vanrednu situaciju, a sad brani da je to bilo neophodno.

„U stvari nema nijedan argument zašto nije bila dovoljna vanredna situacija i zašto je bilo uvedeno vanredno stanje pre nego što je zvanično proglašena epidemija“, kaže Radovanović.

Podseća da samo poroglašenje epidemije od većeg epidemiološkog značaja vlastima daje ovlašćenja ista kao i za vreme vanrednog stanja, s razlikom što su po ulicama policajci i komunalna policija, a ne i vojska, koja nije ni pogodna za to.

„Jedini razlog za proglašenje vanrednog stanja je odlaganje izbora“, tvrdi on i dodaje:

„Nisam siguran na šta je Kon mislio pod 10 godina, možda na epidemiju svinjskog gripa, tad nije bilo vanrednog stanja.“

Naglašava da su epidemiolozi i 1972. godine bez proglašenja vanrednog stanja rešili problem variole vere.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (20)