Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Plan za imunizaciju stanovništva protiv kovida 19 predviđa da do kraja 2021. godine 20 odsto stanovništva (oko 1,3 miliona građana) dobije vakcinu, kroz više faza koje bi obuhvatile najprioritetnije grupe – i to redom koji počinje sa zdravstvenim radnicima i najstarijim građanima, a potom se proširuje na osobe koje boluju od hroničnih bolesti te zaposlene u ustanovama važnim za funkcionisanje društva, kao što su policija, pravosuđe, deo prosvete.

Da bi se vakcinisao ovaj broj građana biće potrebno oko 2,6 miliona doza vakcina, navodi „Danas„.

U trećoj fazi, kojoj bi se pristupilo tek kada se vakcinišu građani iz najprioritetnijih grupa, i koja bi obuhvatila do 50 odsto populacije, na vakcinu bi mogli da računaju oni koji žive u kolektivnim smeštajima poput migranata i zatvorenika, kao i građani koji žive u ekstremnom siromaštvu u nehigijenskim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ

Prema planu koji je objavljen na sajtu Instituta za javno zdravlje Batut, tokom prve faze, u kojoj vakcina treba da bude dostupna za do deset odsto populacije, imunizacijom će biti obuhvaćen deo zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i stariji građani. Kako se navodi, u ovoj fazi planirana je vakcinacija 720.600 osoba.

Planom je predviđeno da se tokom prve faze vakciniše 79.000 zdravstvenih radnika, uključujući pre svega 80 odsto zaposlenih u u jedinicama intenzivne nege u kovid bolnicama, kao i po 60 odsto zaposlenih u kovid ambulantama i trijažnim centrima.

Vakcinu bi potom trebalo da dobije i 60 odsto onih koji se brinu o kovid bolesnicima, a isti obuhvat planiran je i za zaposlene u laboratorijama u kojima se dijagnostikuje kovid 19, kao i za zdravstvene radnike koji nisu u direktom kontaktu sa kovid bolesnicima.

Kako „Danas“ piše, vakcinu bi trebalo da primi i 6.400 zaposlenih u domovima za stare i drugim ustanovama socijalne zaštite, što je 80 odsto svih onih koji rade u ovim ustanovama.

Pored medicinara, tokom prve faze na vakcinu bi moglo da računa i 635.200 najstarijih građana i to stariji od 65 koji borave u ustanovama kolektivnog smeštaja (njih 80 odsto), zatim stariji od 75 u opštoj populaciji (75 odsto), kao i građani koji imaju između 65 i 75 godina a koji su hronični bolesnici (75 odsto).

Takođe u planu se predviđa i imunizacija osoba koje borave u ustanovama socijalne zaštite u kojima je kako se navodi „otežano ili nemoguće sprovođenje mera prevencije i suzbijanja“ virusa.

Tokom druge faze, kada vakcina treba da bude obezbeđena za 11 do 20 odsto stanovništva, odnosno za 736.500 građana, imunizacija bi trebalo da obuhvati starije od 65 koji vakcinu nisu do tada dobili, zatim osobe mlađe od 65 sa komorbiditetima, te zaposlene u ustanovama značajnim za funkcionisanje društva.

Među ustanovama koje su navedene kao vitalne za funkcionisanje društva izdvajaju se zaposleni u komunalnim i javnim preduzećima (njih 10 odsto), zatim zaposleni u MUP-u i pravosuđu (30 odsto), kao i oni koji rade u držanim ustanovama a koji su zbog prirode posla, kao što je rad na terenu, posebno izloženi riziku od infekcije.

U planu se takođe navodi da Vlada Srbije može da odredi koje su to ustanove od posebnog značaja za funkcionisanje društva čiji zaposleni treba da prime vakcinu.

Što se tiče prosvetnih radnika – jedan deo njih moći će da računa na vakcinu tokom druge faze i to prosvetari koji su zaposleni u srednjim školama i na fakultetima, u kojima postoji veća šansa za prenos virusa (75 odsto njih) kao i zaposleni u predškolskim ustanovama (75 odsto). Istovremeno, zaposleni u osnovnim školama biće obuhvaćeni fazom tri, koja će početi tek kada vakcinu dobiju prethodno navedene ciljne grupe iz prve dve faze.

Ako bi se obezbedila dovoljna količina vakcina, faza tri bi pored prosvetnih radnika zaposlenih u osnovnim školama, obuhvatila i zaposlene u laboratorijama gde postoji visok rizik od infekcije, kao i grupe stanovništva koje žive u kolektivnim smeštajima odnosno one kod kojih postoji povećana mogućnost zaražavanja.

Plan tako predviđa da u fazi tri vakcina bude dostupna za migrante i tražioce azila koji žive u kolektivnom smeštaju, zatvorenike starije od 50 godina, osobe koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnike i građane koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Lončar: Vakcinisano 7.000 ljudi

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je do sada vakcinu protiv korona virusa primilo više od 3.000 korisnika u domovima za stare i oko 4.000 zdravstvenih radnika u Srbiji. On je takođe rekao da do kraja nedelje treba da se vakciniše još 3.000 ljudi. U Srbiju su do sada stigla dva kontigenta Fajzer-Biontek vakcine – 4.875 doza krajem 2020. I još 19.500 doza početkom ove godine. Kako su predstavnici vlasti ranije kazali, Fajzerova vakcina u kontigentima od oko 20.000 stizaće na nedeljnom nivou u buduće. Istovremeno, u Srbiju je stiglo I 2.400 doza vakcine Sputnjik V, dok su mediji preneli da je potpisan sporazum da Srbija dobije dva miliona doza ove ruske vakcine.

Podaci javno dostupni

„Imunizacija protiv kovida 19 sprovodi se kao vanredna preporučena imunizacija na osnovu naredbe Ministra zdravlja. Za sprovođenje preporučene imunizacije potreban je informisani pristanak lica koje se imunizuje (potpisan obrazac saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije)“, navodi se u Planu imunizacije.

U ovom dokumentu takođe se objašnjava da će se voditi evidencija o imunizaciji u elektronskoj formi te da će podaci o broju vakcinisanih osoba biti dostupni na sajtu Ministarstva zdravlja i Batuta. Plan takođe navodi da će osobama koje prime vakcinu biti izdat lični karton odnosno potvrda o izvršenoj imunizaciji.

Uputstvo, plan i vodič dostupni na sajtu Instituta za javno zdravlje

Nаciоnаlni кооrdinаciоni tim zа priprеmu i sprоvоđеnjе imunizаciје prоtiv COVID-19 priprеmiо је i usvојiо pоtrеbnе оpеrаtivnе plаnоvе i stručnо-mеtоdоlоšка uputstvа zа sprоvоđеnjе imunizаciје, uz stručnu pоdršкu Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, koji su dostupni na portalu ove ustanove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar