Foto:EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS

Veliko je interesovanje za produženi boravak, pa u nekim školama nema mesta za svu decu. Najčešći razlog je nedostatak prostora. Da bi jedna škola imala produženi boravak, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva.

U Osnovnoj školi „Pavle Savić“ u Mirijevu ove godine upisano je 265 prvaka, što je devet odeljenja, pa se u produženom boravku tražilo mesto više.

„Bilo je mnogo veći broj zahteva pri upisu kada su se deca testirala. Roditeljima je dat upitnik koji su oni popunjavali i na neki način konkurisali za boravak. Međutim, bilo je mnogo veći broj zainteresovanih nego što smo mogli da primimo. Pa smo nažalost bili prinuđeni da određenom broju roditelja ne izađemo u susret“, kaže Milan Krstić, direktor OŠ „Pavle Savić“.

Iako je interesovanja bilo za pet odeljenja, zbog nedovoljno prostorija u školi, oformljena su tri. Prednost su imala deca samohranih roditelja i primaoci socijane pomoći. Radno vreme boravka je od 7 do 17 časova, piše RTS.

„Mi ovde omogućujemo potpun sadržaj, gde deca završavaju svoje domaće zadatke, što je vrlo bitno. Tako da roditelji kada dođu kući provere, vide da li je sve to u redu, tako da imamo lepu komunikaciju“, rekao je Krstić.

I u Osnovnoj školi „Josif Pančić“ je mnogo dece htelo u produženi boravak. Ove godine prvi put su upisana četiri odeljenja prvog razreda.

Milan Bajić, direktor OŠ „Josif Pančić“ kaže da su se kao škola potrudili da ove godine izađu u susret tako što su pronašli novi prostor u školi.

„Mi imamo oko 171 upisanog prvaka, oko 120 njih se izjasnilo za boravak što ne bi mogli da uradimo da nam Ministarstvo nije odobrilo novi prostor i novu grupu u okviru škole. Za to je neophodno da se ta prostorija sredi, da odgovara standardima, opremili smo je klupama i svim nastavnim sredstvima, tako da smo taj problem za ovu godinu rešili“, rekao je Bajić.

Da bi jedna škola imala produženi boravak, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva. Plate učiteljica u boravku za prvi i drugi razred finansira Ministarstvo prosvete, pa učiteljice koje drže nastavu i one iz boravka imaju istu platu.

Manju imaju učiteljice iz boravka za decu iz trećeg i četvrtog razreda, jer njihov rad finansira Grad. Njihova dnevnica, od januara ove godine, iznosi 2.300 dinara. Nastavu u boravku najčešće drže mladi ljudi, uglavnom početnici u ovom poslu.

Bonus video: Klinč Bazdulja i Kisić u Utisku nedelje: Treba li ukinuti veronauku u školama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar