Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Stranka slobode i pravde (SSP) u Topoli ukazala je na mali broj đaka i stanje seoskim školama u kraju koji je danas posetila premijerka Ana Brnabić, povodom digitalizacije ruralnih područja.

Predsednica Opštinskog odbora SSP u Topoli Dragana Marinković je povodom početka radova na uvođenju optičke mreže za brzi internet u selu Zagorica, koje je premijerka posetila i najavila da će se digitalizacija nastaviti u selima Ovsište, Svetlić, Gorovič i Manojlovci, rekla da „u selu Manojlovci škola ne postoji“, zbog čega deca pohađaju nastavu u susednom selu.

„Broj dece u ostalim školama retko prelazi deset u prva četiri razreda osnovne škole, jer mladi masovno napuštaju sela zbog jako loših uslova za život, često i bez uslova za opstanak“, rekla je Marinković u pisanoj izjavi.

Dodala je da su u školama nema grejanja, često ni vode, a gde postoje toaleti da nisu opremljeni, kao i da ne postoje sale za fizičko vaspitanje.

„Mi iz Stranke slobode i pravde nemamo ništa protiv digitalizacije u ruralnim područjima kao i u gradskim, ali smatramo da je najbitnije stvoriti uslove mladima kako bi ostajali na selu i imali potomstvo, a zatim i njihovoj deci kako bi se školovala kao i deca u gradovima, da ne bi došlo do toga da za dvadesetak godina optički internet nema korisnike“, zaključila je Marinković.

***

BONUS VIDEO – Kako je Tomislav Momirović spojio litijum i internet

Komentari

Svi komentari (1)