Kragujevac studenti vakcinacija
Ivana Radosavljević Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Srpsko lekarsko društvo uputilo ja danas novi apel građanstvu da se vakciniše, uz napomenu da su sve vakcine koje su dostupne u Srbiji proverene, kao i da na nekoliko miliona vakcina raznih proizvođača koje su u Srbiji već date, nije zabeležena ni jedna ozbiljnija neželjena reakcija.

„Sve kod nas dostupne vakcine su priznatim naučnim metodama proverene, ne samo od farmaceutskih kompanija koje su ih proizvele, nego i od agencija za lekove širom sveta, pa i od naše, i sve su pokazale da su i bezbedne i delotvorne. Vakcinisani retko obolevaju, a ako i obole skoro uvek imaju blažu kliničku sliku. Uz to, na nekoliko miliona vakcina raznih proizvođača koje su u Srbiji već date, nije zabeležena ni jedna ozbiljnija neželjena reakcija“, napominju iz Srpskog lekarskog društva.

Dodaje se da Srbija ima jedinstvenu sreću i jedna je od retkih zemalja u svetu koja na raspolaganju ima dovoljno vakcina protiv COVID-a 19, i to ne
jednu već nekoliko njih, proizvedenih na Zapadu, Istoku i Dalekom istoku, tako da svako može da bira vakcinu koju želi da primi.

„Dijagnostika i lečenje oboleleh od drugih bolesti je teško poremećeno i ne može se normalizovati dok se zdravstvena služba ne vrati u redovno stanje. Jedini siguran spas je u brzoj i masovnoj vakcinaciji, koja je nažalost velikom broju zemanja potpuno nedostupna ili jako ograničena“, upozoravaju iz Srpskog lekarskog društva.

Valjaonica vakcinacija
Valjaonica vakcinacija Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Dodaju i da priroda i obim posledica po fizičko i mentalno zdravlje kod onih koji su bolest preživeli još uvek se ne mogu sagledati.

„Donedavno smo dobrim delom bili bespomoćni. Mere suzbijanja širenja epidemije bile su teško sprovodive i sa velikim posledicama po sve sfere života i po privredu. Epidemija već predugo traje, mere suzbijanja širenja bolesti biće sve teže sprovoditi jer smo svi iscrpljeni i premoreni. Zdravstveni radnici već 14 meseci rade bez odmora i na granici su snaga. Pandemija izazvana korona virusom odnela je više miliona života i načinila nemerljivu štetu u svim sferama života, od koje će se čovečanstvo oporavljati godinama, možda i decenijama. Naša zemlja je već izgubila blizu 6.500 ljudi, a nema sumnje da će se gubici nastaviti“, upozorenje je koje stiže iz Srpskog lekarskog društva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare