Foto: Epa-Efe, Tanjug, Profimedia, Nova.rs

Tri puta više državljanstava Srbije u odnosu na 2021. dobili su odlukom Vlade građani Rusije u godini kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, pokazuje analiza Radija Slobodna Evropa (RSE).

Od 84 strana državljana, koja su u 2022. – na osnovu rešenja Vlade Srbije – dobila srpsko državljanstvo, gotovo dve trećine su građani Rusije.

Zakon o državljanstvima omogućava Vladi da pod određenim uslovima odobri državljanstvo po posebnoj proceduri jer bi, kako definiše zakon, „prijem u državljanstvo predstavljao interes“ za Srbiju, piše RSE.

Vlada rešenje odobrava na predlog nadležnog ministarstva, a odluka se objavljuje u „Službenom glasniku“.

Uvidom u te dokumente RSE je utvrdio da je prvo takvo državljanstvo u 2022. godini, za državljana Rusije, izdato upravo na dan početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

Do kraja godine takvih rešenja bilo je 50, što je tri puta više u odnosu na prethodnu 2021, pokazuju podaci iz „Službenog glasnika“ koji objavljuje sve odluke i dokumenta koji se usvajaju na institucionalnom nivou u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija je kroz različite rezolucije osudila Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, ali odbija da joj uvede sankcije.

Gotovo godinu dana od početka rata, Srbija ostaje pri takvom stavu uprkos pozivima Evropske unije (EU) da, kao kandidat za članstvo, treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Broj državljana Rusije kojima je Vlada odobrila srpsko državljanstvo

U poređenju sa građanima drugih država, broj Rusa sa srpskim pasošem veći je od svih ostalih zajedno.

pasoš
Foto:Shutterstock

U 2022. godini, na osnovu odluke Vlade, srpsko državljanstvo stekli su i građani još 20 država.

Među njima su iz Sjedinjenih Država, Turske, Irana, Iraka, Severne Makedonije, Sirije, Azerbejdžana, Poljske, Gane, Izraela, ali njih je u zbiru bilo manje od Rusa.

Od početka rata u Ukrajini do kraja 2022. ukupno je odobreno 50 državljanstava građanima Rusije.

BONUS VIDEO Tenk Armata – ponos ruske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar