Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oduzeo je ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući Viktoru Medvedčuku, koji je prošle godine prebačen u Rusiju u okviru sporazuma o razmeni zatvorenika.

„Odlučio sam da ukinem državljanstvo za četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Volodimiroviča Medvedčuka. Ako predstavnici naroda izaberu da ne služe narodu Ukrajine, već ubicama koje su došle u Ukrajinu, naše akcije će biti odgovarajuće“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Medvedčuk, kojeg Rojters opisuje kao bliskog saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, predvodio je zabranjenu prorusku stranku „Opoziciona platforma – Za život“ u Ukrajini i suočavao se sa optužbama za izdaju pre nego što je prebačen u Moskvu u septembru 2022. godine.

Kozak i Kuzmin su izabrani u ukrajinskom parlamentu kao članovi partije Medvedčuka.

PROČITAJTE JOŠ

SAD su uvele sankcije Kozaku, vlasniku tri televizijska kanala, u januaru 2022. godine zbog navodnog širenja ruskih dezinformacija, nakon što je Kijev tražio da bude uhapšen pod optužbama za izdaju.

Ukrajina je optužila i Kuzmina za veleizdaju.

Derkač, ukrajinski posanik koji je takođe pod sankcijama Vašingtona, optužen je u SAD u decembru za pranje novca i kršenje sankcija.

On je bio optužen da je pomagao Rusiji da se navodno meša u predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

BONUS VIDEO Zelenski u Kongresu