Foto:EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

Naši naučnici napravili su test za antitela na koronavirus, koji radi čak i kada virus mutira. Marija Ignjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije rekla je da se svakodnevno rade poređenja sa uvoznim testovima i da su naučnici prezadovoljni rezultatima, jer nema lažnih pozitivnih i negativnih testova.

Ona je objasnila da se radi o „eliza testu“ koji se koristi da se utvrdi prisustvo antitela, tj da li su osobe došle u kontakt sa virusom i da li su razvili neku vrstu zaštite imuniteta prema virusu.

„Eliza nije potvrda za aktivnu fazu infekcije, već naš odgovor na virus“, pojasnila je.

Naučnici su brzo razvili ovaj test, a Ignjatović objašnjava da je prototip razvijen za deset dana.

„Za deset dana razvijen je prototip testa, potrebno je sada da ga testiramo ga na velikom broju uzoraka, i da imamo 1.000 negativnih i 500 pozitivnih da bi mogli da trvrdimo da imamo razvijen prototip testa“, objasnila je.

„Svakako smo uspešno obavili ono što je od nas očekivano“, dodaje.

Početkom prošle nedelje počelo je epidemiološko istraživanje kolektivnog imuniteta koje obuhvata 7.000 domaćinstava. Testirana je i prva od 1.600 porodica iz Beograda i počelo je pozivanje porodica u unutrašnjosti.

Na beogradski Institut za primenu nuklearne energije stiglo je prvih osam uzoraka uzetih od ljudi iz Beograda koji učestvuju u epidemiološkoj studiji koja bi trebalo da utvrdi da li postoji kolektivni imunitet na koronavirus. Studijom rukovodi medicinski fakultet, uzorci se uzimaju u Zavodima za javno zdravlje u različitim gradovima. Na Institutu očekuju da će narednih dana broj uzoraka biti veći, jer se sistem tek uspostavlja.

Kako je objasnila Ignjatović, a trenutno se svi uzorci obađuju uvoznim testovima koji imaju sertifikate za primenu.

„Paralelno se primenju i naši testovi, ali se naši ne primenjuju za izdavanje rezultata dok se u potpunosti ne definiše“, pojasnila je Ignjatović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram