Foto: Privatna arhiva

Igor Mišković i Goran Stevelić, snuker sudije iz Srbije, nalaze se u glavnom gradu Portugala, odakle ne mogu da doputuju u svoju matičnu zemlju. Kako navode, oni bi od nedelje mogli da ostanu i bez prenoćišta koje im je do sad finansirala Evropska bilijar i snuker asocijacije (EBSA), dok za privatni smeštaju nemaju novca.

Kako navode, njih dvojica se u portugalsku prestonicu nisu uputili kao turisti, već su u Lisabon otišli nakon poziva Evropske bilijar i snuker asocijacije, kako bi sudili mečeve na Evropskom prvenstvu u periodu od 07. do 22. marta. Reč je o takmičenju najvišeg ranga za područje Evrope u ovom sportu.

Kako je za Nova.rs rečeno iz Snuker saveza Srbije, pre početka pomenutog takmičenja, EBSA i Portugalska bilijar i snuker asocijacija sastala se sa predstavnicima tamošnjih vlasti, kojima je prijavljen sportski događaj i koji su jasno i nedvosmisleno rekli da nema potrebe da se odloži takmičenje. EBSA je uputila zvanični dopis svim svojim članicama, među kojima je Snuker savez Srbije u kome se navodi  preporuka portugalskih vlasti da nema potrebe da se odloži Evropsko prvenstvo i da će se ono odigrati prema ranije utvrđenom planu.

Srpski sudija: Ostavljeni smo na cedilu

Igor Mišković, jedan od dvojice srpskih sudija koji su ostali zarobljeni u Portugalu za Nova.rs kaže da se on, kao i njegov kolega, ne nalaze turistički u Portugalu, već kako bi učestvovali u najznačajnijem snuker takmičenju u Evropi, gde predstavljaju našu zemlju.

On je rekao da imaju obezbeđen smeštaj do nedelje, a da je neizvesno šta će posle toga.

„Situaciju nam dodatno otežava činjenica da je u Srbiji uvedeno vanredno stanje, koje podrazumeva suspenziju isplata sportskim savezima. Naša organizacija nema sredstava kako bi nam pomogla, niti može da pronađe neki alternativni način“, rekao je Mišković

On je apelovao na nadležne u Ministarstvi spoljnih poslava da pronađu način kako da brže informišu ljude. Kako je naveo, u Portugalu se trenutno nalazi oko 40 srpskih državljana.

„Prvi deo takmičenja je prošao dobro. Kad je počela da se zaoštrava situacija sa virusom, mi smo pokušali da zamenimo karte. Međutim, nismo mogli to da uradimo, niti je postojala mogućnost da kupimo nove. Onda je usledila odluka o zatvaranju aerodroma i granica u Srbiji“, objašnjava Mišković kako je nastao problem.

Po novonastaloj situaciji, kako navodi, on i njegove kolege su se obratili Ambasadi Srbije u Portugalu, gde su evidenitrani.

„Oni ništa dalje ne mogu da urade, osim da sačekaju odgovor Ministarstva spoljnih poslova. U ponedeljak, 23. marta, kad je trebalo da krenemo kući, u 3 ujutru smo se uputili na let Faro – Lisabon, ali nam avio kompanija nije odgovorila na pozive. Od toga dana ukinuti su letovi i mi smo ostavljeni na cedilu. Osim Gorana Stevelića i mene, sa nama je i Almedin Hodžić, sudija iz Bosne i Hercegovine, koji bi trebalo zajedno sa nama da bude vraćen nazad“, ističe on.

Mišković pojašnjava da predstavništvo Srbije u Portugalu nema sredstva da pomogne našim građanima koji su ostali u toj zemlji, te da, iako su svesni svih otežavajućih okolnosti, očekuju da se pronađe način kako bi im se obezbedio povratak kući.

„Svesni smo da su problem dozvole za let u ovakvim okolonostima. Juče se prvi put u dva navrata pomenuo Portugal i srpski državljani koji su ostali u ovoj zemlji. Ovde aerodrom radi za letove koji su već zakazani i za one koji bi da dođu po svoje građane“, istakao je Mišković, navodeći da on i njegove kolege aktivno rade na rešavanju problema sa smeštajem:

„Mi ćemo se za pomoć oko smeštaja u narednim danima obratiti našim kolegama iz Portugala i  Evropskoj bilijar i snuker asocijaciji, pod čijim pokroviteljstvom je održan turnir. Nadamo se skorijem povratku kući“, kazao je srpski snuker sudija za naš portal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram