Više od 300 građana Srbije je zarobljeno u Dubaiju i Abu Dabiju i nema naznaka da će država da nam pomogne da se vratimo, kaže za Nova.rs Dejan Bukovac iz Srbobrana koji je u Ujedinjene Arapske Emirate otišao u turističku posetu. Tvrdi da im ponestaje novaca, a da njihovu evakuaciju niko i ne pominje.

„Nista se ne pomera. Niko nam se ne obraća. Zvao ambasadora, a on nema nikakve informacije, čeka ih od naše vlade. Njih izgleda nije briga za nas, pošto nas 300 više niko i ne spominje“ objašnjava Bukovac i navodi da im danas ističe pet dana smeštaja koje su doplatili zbog ove krize, te da posle toga ostaju na ulici.

Konkreno, sam Bukovac sa suprugom je u grupi turista koji su preko beogradske agencije „Wayout“ krenuli put Emirata i sada ne znaju kako da se vrate kući. Njih sedam je, kako dodaje, smešteno u jednom hotelu, dok su ostali ljudi sa kojima su u kontaktu smešteni u više različitih hotela u Dubaiju i Abu Dabiju.

Brine ih zabrana kretanja po ulici koja kreće za vikend.

„Nećemo moći iz smeštaja, koji nam pri tome ističe. Sa nama je i porodica sa dvoje male dece sa jako malo finansija, kao i svi mi“ priča Bukovac.

On tvrdi da im nije dozvoljeno da se vrate u petak 20. marta.

„Zamislite da naši nisu dozvolili da nas vrati Fly Dubai za koji imamo karte i sada kao treba da nas spasavaju. Strašno!“ kaže.

Tvrdi da im je aranžman isticao u subotu i da su tada dobili obaveštenje od agencije da nema leta za subotu, pa su hteli da se vrate dan ranije, ali je taj let otkazan.

Na pitanje da li su razmišljali da se vratite i ranije, bez obzira na dužinu aranžmana, s obzirom da je vanredno stanje uvedeno još 15. marta, Bukovac odgovara da su oni na put otišli dan ranije 14. marta kada „nije ni pomišljano na vanredno stanje“.

„Čak su rekli da nema zatvaranja škola i pitali ‘čemu panika’. Pa preko noći se svašta izdešavalo. U Emiratima je dat rok građanima pet dana da se vrate, a kod nas se zatvorio aerodrom za nekoliko sati. To nigde nema“, tvrdi Bukovac.