Foto: Shutterstock

Nakon što je predsednik države Aleksandar Vučić sinoć još jednom ponovio da će izdvajanja za trudnice i porodilje biti sve veća i da će izmene zakona uslediti u martu, maju, septembru iz Udruženja Mame su zakon kažu da postoje izmene koje i ne zahtevaju velika izdvajanja iz budžeta i koje se mogu realizovati relativno brzo, u etapama ili u celosti.

“Još jednom je ponovio da za ove izmene moramo izdvojiti i 100 miliona evra, komentarišući kako to nije malo. I to je tačno. I to je ono što Mame su zakon godinama govore – nema i neće biti dobrih rezultata bez izdvajanja većeg dela BDP-a za pronatalitetne politike”, ističe se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Ono na čemu ovo Udruženje insistira jeste da se omogući 100 odsto plaćeno trudničko bolovanje preduzetnicama, kao i brži povratak na posao tako što će imati opciju da brigu o detetu posle trećeg meseca preuzme otac.

Mame su zakon traže i plaćene obavezne doprinose na socijalno osiguranje za preduzetnice, garantovanu minimalnu naknadu preduzetnicama tokom prva tri meseca nakon porođaja i produženo odsustvo sa posla za majke koje rađaju prvo i drugo dete na 15, odnosno 18 meseci, prenosi Danas.

Jedan od zahteva je i izmena Uredbe koja će većem broju majki omogućiti da dođu do krova nad glavom.

One su napomenule da se u srednjem roku moraju menjati propisi u korist žena na fleksibilnim ugovorima, frilenserki, onih žena koje su rodile više od četvoro dece, kao i onih koje se vraćaju na posao nakon porođaja u smislu olakšica za poslodavce.

“U dugom roku mora se izmeniti formula po kojoj se obračunavaju nadoknada za porodilje tako da nijedna, bez obzira da li je u radnom odnosu ili nije, ne dobija nadoknadu manju od republičkog minimalca”, ističe se u saopštenju Udruženja.

BONUS VIDEO Doktorka iz Šapca porodila trudnicu u sanitetskom vozilu

Komentari

Svi komentari (0)