Vojna izložba održana u subotu na batajničkom aerodromu donela je dve ključne stvari na naše vojno-političke terene. Predstavljeni su FK-3, kineski raketni sistem defanzivnih karakteristika i modernizovani Mig-ovi, sa svojim ofanzivnim potencijalom. Srpsko nebo još uvek će biti u bojama naoružavanja sa Istoka, a što se Zapada tiče, on je kroz oči vojnih atašea pažljivo pratio u kom pravcu idu remotontovane i modernizovane srpske vojne snage.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Nova.rs da smo u subotu na aerodromu u Batajnici videli dve ključne stvari: novi kineski raketni sistem FK-3 i modernizovane Migove 29.

„Prvi put je u zadnjih 40 godina nabavljen sistem protivvazdušne odbrane. Zona uništenja tog sistema značajno je veća nego što smo do sada imali, zapravo nekih četiri puta je veća. Pored toga, ipak bih prednost dao ofanzivnom kapacitetu MIG-a 29 SM što smo mogli da vidimo. Nekako je to prošlo senci. Uz modifikacije, ovi avioni imaju mogućnost dejstva sa aviobombama od pola tone“, objašnjava naš sagovornik.

On kaže da su na MIG-u prikazane i nove rakete vazduh-vazduh velikog dometa, te da ovakvo naoružanje može biti isključivo ofanzivno.

Aleksandar Radić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„To je za mene na prvom mestu, iako toga nema u medijima. FK-3 je nov sistem, ali on je defanzivnog tipa. U pitanju je pre svega sredstvo za odvraćanje i mala zemlja treba da pošalje poruku da niko ne sme da je dira. Ali modernizovani Mig-ovi 29 SM su isključivo ofanzivno naoružanje“, dodaje vojni analitičar.

Radić ističe da smo mogli da vidimo i tri baterije od 18 samohodki 155mm Nore B52, dometa 50 kilometara.

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

„Pored toga, pokazano je i dosta vozila domaće proizvodnje i to su novine. Sa druge strane, postoji i kritički deo, a to je uloga Nenada Miloradovića iz Ministarstva odbrane, koji je pokazao mnogo sredstava koji nisu u funkciji. Postoji raskorak između navabki i domaće proizvodnje, te potpuno haotične slike koju stvara Miloradović sa svojim projektima preko Ministarstva odbrane“, objašnjava naš sagovornik.

Vojni analitičar naglašava da je zbog ovakvog naoružanja na izložbi u Batajnici dominirao „Istok“.

„Ruski modernizovani MIG 29, u vazduhu su bili ruski MIG-35 M, FK-3 sistem koji je kineski. FK-3 sistem je bio prilično zanimljiv vojnim atešeima koji su sada mogli da ga vide, a potvrđeno je da njegov domet 100 km. To je zona unutar koga možete pogoditi cilj“, zaključio je naš sagovornik.

Urednik portala „Tango six“ Petar Vojinović napominje da je na Batajnici viđen najveći skup vojne tehnike u poslednjih 30 godina.

„Bio je u većem obimu nego sajmovi naoružanja. Videli smo letenje gotovo svih letelica koje su u sastavu ratnog vazduhoplostva, kako bi se predstavilo šta je sve u sastavu naših snaga. Najveća premijera je bio kineski raketni sistem FK-3, kome su mediji prišli blizu kako bi konstatovali od čega se sve sastoji jedna baterija tog sistema, iako nije poznato još uvek koliko će ih biti“, kaže Vojinović.

Petar Vojinović. AVION. Sletanje ruskog aviona u Beograd podiglo veliku prašinu, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

On naglašava da će još biti letova iz Kine, te da nije kompletirana oprema sistema FK-3.

„Druga bitna stvar su ubojna sredstva za MIG-29, koji su bili izloženi ispred ove letelice. U okviru te modernizacije viđene su rakete vazduh-vazduh dometa od 100 km. To celom avionu daje spososbnost koju do sada nije imao“, zaključuje na Vojinović.

Bez ruskih i kineskih zvaničnika

Iako se srpski politički vrh neretko hvalio novim naoružanjem iz Kine, ovoga puta nije bilo visokih kineskih zvanica kako bi uveličali skup. Pored toga, uočljivo je bilo da nije bilo zvanica iz Moskve, koji su do sada uglavnom bile neizostavan deo svih parada.

Umesto toga, skupu su prisustvovali samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, te ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Od visokih zvanica iz inostranstva jedino je bio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Bonus video: Francuski „Rafali“ na srpskom nebu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare