Batajnica vojna vežba Štit 2022
Vojna vežba Štit 2022 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Štit 2022", koji se danas održava na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, u organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, "glavni glumac" je PVO sistem FK-3 koji je nedavno stigao iz Kine.

Kako je juče najavio načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović, PVO sistem FK-3 je sistem srednjeg dometa koji služi za protivvazduhoplovnu odbranu teritorije.

Ovaj protivvazduhoplovni sistem stigao je početkom aprila u tajnosti u Srbiji, a informaciju da Srbija kupuje raketni sistem FK-3, objavio je vojni analitičar Aleksandar Radić još avgusta 2020. godine. Srbija je ugovorila i platila ovaj sistem još 2019. godine, a pregovori sa Kinom o ovoj nabavci započeli su još 2018. godine.

Batajnica vojna vežba Štit 2022 Kineski raketni sistem zemlja vazduh FK-3, PVO
Vojna vežba Štit 2022 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Samohodni raketni sistem PVO srednjeg dometa FK-3, kako je pisao Tangosix, naoružan je raketama dometa do 100 kilometara po daljini i do 27 kilometara po visini, radarom za praćenje ciljeva i navođenje raket koji istovremeno može pratiti do 40 ciljeva, a na šest od njih navoditi istovremeno do 12 raketa.

Osnovna vatrena jedinica je raketna baterija koja ima poseban osmatrački radar dometa oko 250 km (domet zavisi od odrazne površine cilja, visine, brzine).

Kineski raketni sistem zemlja vazduh FK-3, PVO Batajnica vojna vežba Štit 2022
Vojna vežba Štit 2022 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Urednik vazduhoplovnog portala Tango six Petar Vojinović izjavio je nedavno za Nova.rs da se sistem sastoji od desetina vozila, od kojih je osnovni činilac raketna baterija.

„Njih čine kamioni koji drže rakete, kao i odvojeno vozilo sa nišanskim radarom. Sa druge strane, ukoliko mu se doda i osmatrački radar, onda je to divizion. U ovom trenutku mi ne znamo precizno da li smo kupili dve ili baterije, što ćemo saznati u narednih nekoliko dana“, objasnio je Vojinović.

Batajnica vojna vežba Štit 2022 Kineski raketni sistem zemlja vazduh FK-3, PVO
Vojna vežba Štit 2022 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Komentarišući vrednost investicije, Vojinović je rekao da je Tajland prvi kupio ovo naoružanje od Kine i jednu bateriju platio 65 miliona dolara, što znači da bi Srbija ovakav aranžman mogla da plati oko 200 miliona dolara.

BONUS VIDEO: Združene vojne vežbe Rusije i Belorusije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare