Rat u Ukrajini zadao je udarac srpskoj ekonomiji, odnosno na budžet špediterskih i trgovinskih preduzeća. Vozači kamiona iz Srbije već danima su zaglavljeni na graničnom prelazu Đakovo, između Srbije i Ukrajine. Iz Privredne komore Srbije najavljuju konkretan predlog mera u najskorije vreme. O tome kako izgleda život na granici, govorili su vozači kamiona Boban Pejić i Vladimir Zečević, govorili su za današnje izdanje emisije "Probudi se" na TV Nova S.

Neki od vozača na granici su već pet dana.

Kako je Pejić istakao, trenutno je na granici oko 25 kamiona, kojih je bilo više, ali su oni uspeli da pređu granicu.

„Imamo hranu, vodu, postoji prodavnica koja radi i dobro je snabdevena. Nemamo nikakve probleme i niko nam ne preti“, rekao je on.

Vozači su dobili obrazloženje da je roba u kamionima ruskog porekla i da je to razlog zašto ne mogu da pređu granicu, ali im je rečeno i da je potrebno da prikupe dokaze da su njihove firme kupile tu robu i da su je otplatile, na čemu vozači trenutno rade.

Krizni štab Privredne komore Srbije rekao je da je u stalnom kontaktu sa vozačima, ali ova dvojica vozača ističu da im se niko nije obratio. Negirali su i postojanje Call centra na koji vozači mogu da se jave.

Kako je Pejić dodao, njihove kolege iz Belorusije imaju iste uslove kao i Srbi, svi koriste prodavnice i mobilnu telefoniju.

Njegov kolega Vladimir Zečević rekao je da se trenutno oseća bezbedno, jedino što nije dobro je neizvesnost, jer ne znaju na koji način će preći granicu – sa robom, bez nje ili samo sa pasošima, peške preko granice.

Pejić je dodao da su oni dovoljno daleko od Kijeva, te da su daleko od epicentra aktuelnih dešavanja.

Ipak, rešenje se još uvek ne nazire.

Zečević je za kraj naglasio da neki od njihovih kolega zaglavljenih na granici zavise od lekova, koji su im ponestali, ili su pri izmaku, ali nemaju kome da se obrate za pomoć.

BONUS VIDEO Cena rata u Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar