Kijev, Ukrajina, granica, kamioni, problem srba zaustavljenih na ukrajinskim granicama
Foto: Slavko Dimitrijević /Privatna arhiva

Pedesetak srpskih državljana Srbije već danima je zarobljeno na graničnom prelazu Đakovo, između Ukrajine i Rumunije, nakon što su njihovi kamioni zaustavljeni od strane graničara pri povratku iz Rusije. Kako vozačima nije nastavljeno da nastave put u Srbiju, oglasio se ambasador Srbije u Kijevu, Aca Jovanović, koji je rekao da je ambasada u kontaktu sa vozačima. Ipak, vozači ni od koga nisu čuli ni reč. Idalje su na mukama i zarobljeni.

Jovanović je rekao i da se „sve čini kako bi im se pomoglo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i srpskim Ministarstvom spoljnih poslova“.

Portal Nova.rs kontaktirao je Slavka Dimitrijevića, jednog od vozača koji danima čekaju da se vrate u Srbiju. Prema informacijama koje on ima, niko od zaposlenih u ambasadi nije stupio u kontakt sa vozačima.

„Nema nikakvog pomaka, sve je isto kao i ovih dana. Nama niko ništa ne govori“, kaže Slavko.

Vozači kamiona još uvek se nalaze na graničnom prelazu Đakovo, odakle se već danima ne pomeraju.

Slavko je u razgovoru za naš portal istakao da se nalaze van opasnosti i da su dovoljno udaljeni od aktuelnih zbivanja u Ukrajini.

„Za sada smo, nadamo se, bezbedni“, zabrinut je Slavko.

Kako je za naš portal ranije rekao vlasnik transportne kompanije čiji su zaposleni zaglavljeni na granici, na prelazu ima i ruskih i beloruskih vozača, koji su izloženi maltretiranju, te je u strahu da bi i njegovim vozačima moglo da se desi isto.

On je tada istakao da vozačima ponestaje „hrane, novca i strepljenja“, ali da ne dobijaju nikakve informacije od ambasade, dok je jedini odgovor granične policije na njigova zabrinuta pitanja „čekajte“.

BONUS VIDEO Ulice grada Lavova u Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar