Foto: Nova.rs, Shutterstock

Konačno je došao i taj dan. Beograđani su dočekali početak grejne sezone – nakon odlaganja, nagađanja i, povremeno, smrzavanja. Radijatori će od danas biti topli, a koliko će to „zadovoljstvo“ građane koštati i šta je sve prethodilo ovom danu?

Prema cenovniku dostupnom na sajtu JKP „Infostan tehnologije“, centralno grejanje od 1. oktobra 2015. godine košta 119,39 dinara po metru kvadratnom. To znači da neko ko živi u stanu od, recimo, 50 kvadrata, mesečno za grejanje izdvaja oko 6.000 dinara.

Kada je reč o grejanju prema potrošnji, u cenovniku su navedene tri stavke: instalisana snaga 11,62 dinara po kilovat-satu dnevno, instalisana snaga 1,24 dinara po metru kvadratnom dnevno i utrošena toplotna energija sedam dinara po kilovat-satu.

Ali pre nego što su došli do trenutka kada mogu da uživaju u toplim domovima, Beograđani su bili poprilično zbunjeni raznim oprečnim informacijama i predlozima koji su dolazili sa svih strana.

Iako je grejna sezona trebalo da počne 15. oktobra, to se nije desilo, budući da je doneta odluka da se, zbog uštede izuzetno skupih energenata, i početak grejne sezone pomeri za 1. novembar, sa visokim dnevnim temperaturama kao glavnim argumentom.

A nedavno je i gradski menadžer Miroslav Čučković izneo predlog da bi grejnu sezonu trebalo odložiti i tokom novembra, jer kako je rekao, „vremenski uslovi to dozvoljavaju“.

To se, na sreću građana, nije desilo.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

I razna udruženja koja se bave zaštitom potrošača u proteklom periodu bila su izuzetno aktivna, te se bavila time da li građani ikako mogu da dođu do umanjenja računa zbog pomeranja početka grejne sezone.

Tako je pravnik iz Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva Jovan Ristić za Nova.rs nedavno izjavio da u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, građani imaju pravo na „pravično umanjenje cene“.

„Ne garantujem da će se ljudi koji se žale i dobiti umanjenje cene, ali bih voleo da vidim da potrošači to pravo ostvare, s obzirom na to da oni u Beogradu i tokom leta plaćaju punu cenu za grejanje, a tu uslugu nemaju“, rekao je Ristić tada za naš portal.

Isto to udruženje 26. oktobra je podnelo prekršajnu prijavu protiv protiv preduzeća Beogradske elektrane i bivšeg direktora tog preduzeća Radeta Baste zbog neosnovanog odlaganja grejne sezone.

Ako je temperatura preko 15 stepeni – gasi se grejanje

Izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije „Beogradskih elektrana“ Ivana Kalanja u ponedeljak je za Tanjug izjavila da je to preduzeće obezbedile sve potrebne energente, a zaključeni su i ugovori sa „Srbijagasom“ za prirodni gas.

„Mazut je u rezervoarima i svi ostali energenti. Sve ide kako treba“, rekla je Kalanja.

Navela je da su tzv. „hladne“ probe vršene u periodu od 1. do 10. oktobra. i da je sistem bio potpuno tehnički spreman.

„Naravno, kada se prvi put pušta u toplom režimu, odnosno kada dođe do zagrevanja, bude tu još nekih poremećaja i dodatnih podešavanja i to ćemo upravo raditi danas i narednih dana“, rekla je Kalanja.

Kako je dodala, temperatura u stanovima će biti 20 stepeni, ili jedan stepen više ili manje.

Poručila je i da do obustave grejne sezone neće doći, ali da su mogući prekidi grejanja, koji su definisani pravilima o radu i odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu.

Foto: Shutterstock

„Kada je temperatura preko 15 stepeni, ima gašenja, kada se spusti ponovo na 12 stepeni, idemo ponovo u isporuku toplotne energije“, rekla je Kalanja.

Grejna sezona traje do 15. aprila, sa obavezom da se do 3. maja bude u pripravnosti.

Šta se najviše isplati od ostalih načina grejanja?

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) izračunala je nedavno koliko će građane ove sezone koštati grejanje.

Po njihovoj računici, u doba sveopštih poskupljenja, najbolje će proći oni građani koji se greju korišćenjem gasa, kojima će za ovu grejnu sezonu, biti potrebno 45.500 dinara. S druge strane, najviše će platiti oni koji koriste lož ulje – 188.500 dinara.

„Između“ se nalaze oni koji se greju na drva, kojima će ove sezone biti potrebno od 63.000 do 104.200 dinara, u zavisnosti od cene ogreva i efikasnosti peći. Oni koji se greju na pelet, ove sezone će morati da izdvoje oko 96.200 dinara (ako se on sagoreva u pećima sa 80 odsto efikasnosti), a oni koji se greju na ugalj od 71.900 do 77.000 dinara – u zavisnosti od vrste uglja koji se koristi. Ko se greje na TA peć moraće da izdvoji 64.400 dinara, ali isključivo ako se koristi jeftina struja, odnosno ako se peć puni samo noću. Punjenje peći tokom dana povećaće troškove za 40 odsto i u tom slučaju će troškovi iznositi oko 88.850 dinara.

Inače, AERS je računicu izvela na primeru prosečno izolovanog stana ili kuće od 60 kvadrata, koji se zagreva do temperature od 20 stepeni Celzijusa, 16 sati tokom svakog od 180 dana grejne sezone.

BONUS VIDEO Grejanje u Beogradu i do 40.00 skuplje od propisanog Ko može da se žali 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare