Srđan Dragojević, Srdjan Dragojević Emisija Utisak nedelje
Srđan Dragojević Foto: Ivan Dinić/Nova S

Bliže se dve godine od kako je Upravni odbor Filmskog centra Srbije poništio Konkurs za eminentne reditelje na kome smo sredstva za nove filmove dobile moje uvažene kolege Želimir Žilnik, Goran Marković i moja malenkost, podsetio je Srđan Dragojević na svom Fejsbuk profilu.

Dragojević, Marković i Žilnik su, podsetimo, nakon toga tužili Filmski centar. Posle godinu dana iz Upravnog suda im je stiglo pismo sa informacijom da se njihov predmet nalazi u „Pripremnom odeljenju ovog suda i isti će nakon kompletiranja spisa biti iznet sudiji izvestiocu u rad“. I od tad više ništa.

– Bojim se da je javnost na ovo potpuno zaboravila – kaže Srđan Dragojević za portal „Vremena“ i primećuje da je slučaj eminentnih reditelja u sudu dve godine, a da je „ovaj isti sud brzo reagovao na pitanje lažnog doktorata Siniše Malog“.

Navodi da su članove novog Upravnog odbora Filmskog centra Srbije podsetili na svoj slučaj, te da su oni odgovorili „da je to stvar onih pre njih i da oni s tim nemaju ništa“.

To Dragojeviću govori da Filmski centar Srbije nema nameru „da ponovo raspiše taj konkurs, iako su odmah nakon što je poništen, javno najavljivali da će ga ponoviti.“

Podsetimo, na konkursu za sufinansiranje filmova eminentnih reditelja mogu da učestvuju samo autori koji su učestvovali na inostranim festivalima A kategorije. Trenutno, još uvek su to samo Goran Marković, Želimir Žilnik i Srđan Dragojević, reditelji koji nisu na spisku državnih miljenika.

– Još pre nekoliko godina sam, preko prijatelja, dobio poruku od visokog funkcionera SNS-a da, dok su oni na vlasti, neću moći ovde da radim ni reklamu za wc papir. Ništa strašno. Štaviše, pošteno. Uradim po neku reklamu u regionu, tako i uspevam da izdržavam porodicu. Ne mislim ja da je Vučić direktno naredio to, već da je u pitanju autocenzura i agencija i klijenata. Zašto bi reskirali da SNS čuje da ja radim za njih, i da im pošalju sve inspekcije koje postoje, plus poreske organe.

Srdjan Dragojevic reditelj
Srđan Dragojević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Dragojević kaže da konkuriše redovno na sve konkurse Filmskog centra, prošle godine sa četiri scenarija – neuspešno. Ove godine od devet, i film „Osmi mart“ dobiće dva miliona dinara.

– Četiri godine u Srbiji nisam bukvalno ništa uradio. Mogu da im čestitam na doslednosti. A ja čak i ne govorim protiv njih, nisam u javnosti. Oni dobro znaju da prema njima gajim samo jednu, intenzivnu emociju, ljubaznog gađenja – kaže Dragojević.

Naglašava da „za ovaj konkurs gde je novac dobio pre dve godine – tu neće odustati!“

– Baš sam rekao skoro Goranu Markoviću – najbolje bi bilo da nas dvojica lepo sednemo, ne na stiropore, već na rediteljske stolice na sklapanje, ispred Upravnog suda ili Filmskog centra i da štrajkujemo! Ne vidim baš neko drugo rešenje – kaže Srđan Dragojević.

Bonus video: Zaboravljene afere vlasti