Srđa Janković Foto:Nova S

Imunolog Šrđa Janković, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, rekao je da nema uvid u bazu podataka državnog informacionog sistema Covid19, u koji je istraživačka mreža BIRN imala uvid, ali da se nada da će biti provereni i upoređeni da bi se utvrdilo da li postoji neko neslaganje.

„Nemam uvid u tu bazu da bih vam posvedočio, ali te podatke je neko uneo i oni su tamo što znači da moramo da budemo svesni da su oni tamo“ naveo je on gostujući u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Istraživačka mreža BIRN je objavila na osnovu podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19 da je u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. Prema saznanju BIRN-a, broj zaraženih poslednjih dana prošle nedelje kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od oko devedeset zraaženih dnevno kako je saopštavano.

 

„Potrebno je uporediti podatke, možda metodolija unosa nije ista, a  treba proveriti da nema duplih unosa. To će prvo biti provernemo jer je pacijent tokom lečenja mogao da bude na više klinika i mogao je da bude unet u bazu, a da niko nije proverio da je već unet u istu tu bazu“ objasnio je on.

Kada je u pitanju broj umrlih, Janković kaže da postoji još jedno potencijalno objašnjenje.

„Ono što meni deluje kao najlogičnije objašnjenje je da broj osoba koje su bile pozitivne i koje su preminule, ne mora nužno da se slaže sa brojem osoba za koje je utvrđeno da su umrle od kovida 19, odnosno da je virus i klinička slika infekcije oštećenja organa bitno doprinele i uzrokovale smrt. Kod onih gde su druge bolesti same doprinele da dođe do smrtnog ishoda, a  uzgredan nalaz je bio da su pozitivni bez kliničke slike koja bi grubo odgovarala kovidu, takve osobe nisu umrle od kovida 19, a jesu bile pozitivne“ naveo je Janković.

On je istakao da je neophodna sveobuhvatna analiza svih tih podataka, ograđujući se više puta da on kao imunulog nije imao pristup toj bazi.

Podaci koje su on i drugi članovi Kriznog štaba iznosili u javnost, kako je naglasio,  su zvanični podaci koji su prošli sve metodološke provere i koji su više puta dokumentovani.

„Podaci u bazi su sirovni podaci, koji su uneti u bazu preko nego što se ona pročisti i ažurira, pre nego što se izbace dupli unosi. To su sirovi podaci“ naglasio je Janković.

On očekuje da će Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ analizirati i uporediti sve te podatke da bi javnost znala o kakvim se podacima, jer je potrebno da javnost ima poverenja u struku.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare