Srbina i Albanca zbližila ljubav prema psima

Društvo 08. maj. 202120:4311 komentara
Podeli:
Mentor i Slaviša
Foto: N1

Ovo je priča o Srbinu i Albancu koji i nedeljom volontiraju. Slaviša i Mentor se punih deset godina bave spasavanjem pasa lutalica na teritoriji čitavog Kosova. Ne traže pomoć, ali priznaju da im je sve teže da obezbede dovoljno novca za brigu o ničijim psima.

Njih dvojica su našli zajednički jezik i najviše vremena provode spasavajući ulične pse. Smatraju da su stvorili pravo mesto i pravu adresu bilo da je reč o napuštenim, povređenim, pa čak i agresivnim psima.

„Mi spasavamo pse, tretiramo bolesne pse, koje su udarila kola. Opasne pse, kada nas zovu bilo gde“, kaže Mentor iz Priština Dog Sheltera.

Foto: N1

Ono što su stvorili svojim rukama nosi naziv Priština dog shelter. Sklonište za pse se nalazi u predgrađu Gračanice. U njemu se momentalno nalazi oko 50 pasa pristiglih sa celog Kosova. Prihvataju se i tretiraju svi slučajevi.

„Udarila su ga kola tamo kod Čaglavice, ima dve slomljene noge, treba da ga vodimo za Skoplje na snimanje“, kaže Mentor.

Foto: N1

Mentor i Slaviša se već 10 godina bave spasavanjem pasa sa ulice. Rade na dobrovoljnoj osnovi. Ne predaju se uprkos velikim poteškoćama, naročito onim finansijske prirode, jer smeštaj, ishrana i lečenje povređenih pasa košta mnogo. Kažu da opstaju zahvaljujući pomoći aktivista i ljubitelja pasa, naročito onih iz dijaspore. Pomalo pomaže i opština, ali se finansijska pomoć za sklonište pasa u Gračanici smanjuje iz godine u godinu.

„Ranije je bilo malo više, sada svake godine manje i manje, manje su zainteresovani za ulične pse. Radimo, volimo ovaj posao, sa Mentorom zajedno dok možemo, nećemo da se predamo“, kaže Slaviša.

Foto: N1

Ljubav prema psima zbližila je Mentora i Slavišu. Kazu da uprkos gorkoj prošlosti i političkoj atmosferi, nikome njihov posao i njihovo druženje ne smeta.

Toliko su se posvetili ovom poslu da su postali i dobri kućni prijatelji.

Foto: N1

„Mi smo najbolji prijatelji, celi dan smo zajedno već 10 godina. Znamo jedan drugog u dušu, što se kaže. Počne jedan nešto, a drugi dopuni. Dok smo živi daj Bože“, kažu.

Pored svakodnevne brige o napuštenim psima, Mentor i Slaviša su momentalno preokupirani spremanjem pasoša sa one pse za koje su interesovanje pokazale neke porodice u evropskim zemljama. Ukoliko ova veza proradi onda će, kako kažu Mentor i Slaviša, njihovo sklonište dobiti svoj pravi smisao, a napušteni psi, koji su zapali u ruke ove dvojice, će moći smatrati da su rođeni pod srećnom zvezdom.

Komentari

Vaš komentar